ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Θαλάσσιο σφουγγάρι αναχαιτίζει καρκινικούς όγκους

Θαλάσσιο σφουγγάρι αναχαιτίζει καρκινικούς όγκους

photo

Μία ουσία που παράγεται από ένα είδος θαλάσσιου σφουγγαριού, φαίνεται να έχει πολλά υποσχόμενες ιδιότητες στην αναστολή όγκων, σε σύγκριση με άλλους φυτικούς και βασισμένους σε βακτήρια παράγοντες, που χρησιμοποιούνται σήμερα στη χημειοθεραπεία.

 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές ύστερα από μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Molecular Cancer Therapeutics.

 

Πρόκειται για την ουσία peloruside Α, η οποία παράγεται από τα θαλάσσια σφουγγάρια Mycale henscheli, που εντοπίζονται κυρίως στον πορθμό Pelorus, στη Νέα Ζηλανδία.

 

Μία προκλινική δοκιμή σε καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα έδειξε ότι η peloruside Α πέτυχε αναστολή της ανάπτυξης του όγκου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90 %, σε σύγκριση με το 53 % και 19 % που πέτυχαν δύο τρέχοντα αντικαρκινικά φάρμακα.

 

Παρόμοια προκλινική δοκιμή σε κύτταρα διαφορετικού τύπου καρκίνου του πνεύμονα είχε, επίσης, ενθαρρυντικά αποτελέσματα, με την αναστολή της ανάπτυξης του όγκου να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 74 %, σε σύγκριση με το 44 και 50 % που προέκυψε με τις εναλλακτικές λύσεις.

 

Οι δοκιμές διεξήχθησαν, επίσης, σε κύτταρα καρκίνου του μαστού, με τα αποτελέσματα να υποδηλώνουν καλύτερη ανοχή της peloruside Α, από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κλινικά.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρά το γεγονός ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα, τα προκλινικά αποτελέσματα δείχνουν με βεβαιότητα ότι η peloruside Α είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη της ανάπτυξης των όγκων των πνευμόνων και του μαστού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε και συρρίκνωση του όγκου.

 

Επιπλέον, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να δώσει και μια απάντηση στο διογκούμενο πρόβλημα της επίκτητης αντοχής μερικών όγκων στις τρέχουσες φαρμακευτικές αγωγές.