ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Νέες συστάσεις για τη μείωση του πόνου στον εμβολιασμό

Νέες συστάσεις για τη μείωση του πόνου στον εμβολιασμό

photo

Μια νέα καναδική κατευθυντήρια γραμμή αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την ελαχιστοποίηση του πόνου, κατά τον εμβολιασμό, σε παιδιά και ενήλικες.

 

Οι συστάσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal, απευθύνονται σε όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που διαχειρίζονται τα εμβόλια.

 

«Ο πόνος από τους εμβολιασμούς είναι συνήθης και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να διστάζουν να κάνουν τα εμβόλια τους, ακόμη και ως ενήλικες», αναφέρει η δρ Anna Taddio, από το Νοσοκομείο για Άρρωστα Παιδιά του Τορόντο και το Τμήμα Φαρμακευτικής Leslie Dan, του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Αυτό μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο να προσβληθούν από μολυσματικές ασθένειες, οι οποίες μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν, μέσω του εμβολιασμού».

 

Η νέα διευρυμένη και ενημερωμένη κατευθυντήρια γραμμή περιλαμβάνει συστάσεις για παιδιά και ενήλικες, ενώ η προηγούμενη (2010) επικεντρωνόταν μόνο στα παιδιά. Για την ανάπτυξή της έγινε ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας από μια διεπιστημονική ομάδα 25 ατόμων, με εξειδίκευση στον πόνο, το φόβο, τα εμβόλια, τη Νοσηλευτική, την Επιδημιολογία και άλλους συναφείς τομείς.

 

Όλες οι ηλικίες

 

  • Η αναρρόφησηδεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τις ενδομυϊκές ενέσεις, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. (Η αναρρόφηση γίνεται τραβώντας πίσω στη σύριγγα για να βεβαιωθείτε ότι η βελόνα δεν βρίσκεται σε αιμοφόρο αγγείο.)
  • Κατά τις επισκέψεις για περισσότερους από έναν εμβολιασμό, χορηγήστε το πιο οδυνηρό τελευταία.

 

Παιδιά

 

  • Θηλάστε ή ταΐστε τα παιδιά κάτω των 2 ετών κατά τον εμβολιασμό ή δώστε λύσεις ζάχαρης πριν από την ένεση.
  • Κρατήστε τα παιδιά ηλικίας 0-3 ετών κατά τη διάρκεια της ένεσης, έτσι ώστε να είναι πιο άνετα.
  • Μια όρθια θέση συνιστάται για ενήλικες και παιδιά άνω των 3 ετών, διότι παρέχει μια αίσθηση ελέγχου και μπορεί να μειώσει τον φόβο. Η ακινητοποίηση των παιδιών δεν συνιστάται.
  • Εφαρμόστε τοπικά αναλγητικά πριν την ένεση στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 χρόνων.
  • Οι γονείς των παιδιών ηλικίας 10 ετών και κάτω Κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού θα πρέπει να είναι παρόντες, προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα άγχους του παιδιού.

 

Οι συγγραφείς συνιστούν, επίσης, εκπαίδευση των γονέων, των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων σχετικά με το τι να περιμένουν από τον εμβολιασμό, πώς ενδεχομένως θα αισθάνονται και τι μπορούν να κάνουν για να διαχειριστούν τον πόνο.

 

«Στην παρούσα κατευθυντήρια γραμμή δεν υπάρχει παρέμβαση που να αναμένεται να εμποδίσει κάθε πόνο (δηλαδή, να επιτευχθεί ένα επίπεδο πόνου " 0 "), γράφουν οι συγγραφείς. «Μεμονωμένες παρεμβάσεις μπορούν να συνδυαστούν, ανάλογα με την περίπτωση, για τη βελτίωση της ανακούφισης από τον πόνο. Για τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας, λόγω των υψηλών επιπέδων του άγχος για τον εμβολιασμό και τις περισσότερες πιθανότητες για μακροπρόθεσμη βλάβη (δηλαδή, την ανάπτυξη του φόβου της βελόνας και την αποφυγή της υγειονομικής περίθαλψης), συνιστάται μια πιο ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση».

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς, η νέα κατευθυντήρια γραμμή στερείται συστάσεων για συγκεκριμένες ομάδες.

 

«Υπήρξε ένα αξιοσημείωτο κενό στα στοιχεία για τους έφηβους και ενήλικες πληθυσμούς και τις ρυθμίσεις μαζικών εμβολιασμών, παρότι οι ανησυχίες σχετικά με τον πόνο και το φόβο είναι καλά τεκμηριωμένες και να συμβάλουν στην διστακτικότητα για εμβολιασμό», γράφουν οι συγγραφείς.

 

Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στο να γίνουν οι εκστρατείες εμβολιασμού στα σχολεία μια πιο θετική εμπειρία της υγειονομικής περίθαλψης για τα παιδιά.