ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ερευνητές ανακάλυψαν φυσική άμυνα κατά του HIV

Ερευνητές ανακάλυψαν φυσική άμυνα κατά του HIV

photo

Μια νέα φυσική άμυνα κατά της λοίμωξης από τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, ανακάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην ERManI, μια πρωτεΐνη που εμποδίζει την αναπαραγωγή του επικίνδυνου ιού.

 

Από  προηγούμενες μελέτες, γνώριζαν οι ερευνητές ότι θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την εξάπλωση του ιού HIV-1, αλλά δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τον μηχανισμό που θα διέκοπτε τη διαδικασία. «Τώρα ξέρουμε ότι η ERManI αποτελεί ένα βασικό κλειδί και ότι έχει ουσιαστικές δυνατότητες ως αντιρετροϊκή θεραπεία», επισημαίνει ο Yong-Hui Zheng, MSU αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Γενετικής και συγγραφέας της μελέτης.

 

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τον ιό HIV-1,  υπάρχουν μόνο αντιρετροϊικά φάρμακα, που μπορούν να παρατείνουν τη ζωή. Οι αντιρετροϊκές θεραπείες δεν είναι εμβόλια, απλά κρατούν υπό έλεγχο τον ιό HIV, σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό. Αν και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, η ασθένεια δεν θεραπεύεται. Οι τρέχουσες φαρμακευτικές θεραπείες πρέπει να λαμβάνονται εφ' όρου ζωής και προκαλούν  παρενέργειες και πολλά άλλα προβλήματα.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το επόμενο βήμα θα είναι να ελεγχθεί εάν η αντοχή στον ιό HIV μπορεί να προωθηθεί με την αύξηση των επιπέδων της ERManI.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Biological Chemistry.