ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Με απλές συμβουλές, μέσα από το φαρμακείο ξεκινά η πρόληψη του διαβητικού ποδιού

Με απλές συμβουλές, μέσα από το φαρμακείο ξεκινά η πρόληψη  του διαβητικού ποδιού

photo

 

Της Αλεξίας Σβώλου

 

Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου της δημιουργίας ελκών στα πόδια των διαβητικών ?που με τη σειρά τους επισύρουν τον κίνδυνο ακρωτηριασμών-δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Η αρχή γίνεται με απλές συμβουλές που παραθέτει ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης  και που οι φαρμακοποιοί μπορεί να δώσουν  στους ασθενείς τους, ώστε οι τελευταίοι να μην πιαστούν ?.αδιάβαστοι. Τα βασικότερα σημεία που οι διαβητικοί οφείλουν να προσέξουν είναι:

Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι ή μόνο με τις κάλτσες μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Στην παραλία ή στη θάλασσα φοράμε παπούτσια θαλάσσης.

Φοράμε άνετα παπούτσια με χοντρό πάτο και προτιμούμε να φοράμε αθλητικά παπούτσια, όχι παπούτσια με τακούνια.

Αγοράζουμε καινούργια παπούτσια στο τέλος της ημέρας και όχι πρωινές ώρες γιατί τα πόδια μας το απόγευμα είναι πιο πρησμένα από ότι το πρωί. Δεν φοράμε καινούργια παπούτσια για πρώτη φορά σε γιορτές και τα Σαββατοκύριακα, αλλά τα βάζουμε προηγουμένως δοκιμαστικά για 1-2 ώρες την ημέρα.

Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα παπούτσια για τυχόν μικροαντικείμενα στο εσωτερικό τους (π.χ. πετραδάκια, κέρματα, καρφιά, κ.λπ.) ή για χαλασμένες ραφές και πάτους.

Δεν φοράμε σφιχτές κάλτσες, ούτε καλτσοδέτες. Προτιμούμε κάλτσες χωρίς εσωτερικές ραφές, μάλλινες ή ειδικές κάλτσες που μας προτείνει εξειδικευμένος γιατρός ή νοσηλεύτρια.

Πλένουμε τα πόδια μας καθημερινά, με μαλακό ουδέτερο σαπούνι (όχι αντισηπτικά, ούτε  Betadine) και τα στεγνώνουμε προσεχτικά. Προσέχουμε και στεγνώνουμε ιδιαίτερα τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα, προσπαθώντας να μην τα απομακρύνουμε πολύ μεταξύ τους.

Ελέγχουμε τα πόδια μας, κάθε βράδυ για μικρά τραύματα ιδίως στα πέλματα ή στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα. Εάν δε μπορούμε να φτάσουμε τα πόδια μας οι ίδιοι, χρησιμοποιούμε καθρέφτη για να μπορέσουμε να δούμε τα πέλματα, ή ζητάμε τη βοήθεια ενός συγγενή ή ενός φίλου.

Ψάχνουμε για: αλλαγές του συνηθισμένου χρώματος στο δέρμα, ασυνήθιστο πρήξιμο, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατζουνιές, φουσκάλες ή υγρό ή αίμα κάτω από κάλους.  Αν ανακαλύψουμε ο,τιδήποτε που δεν είναι φυσιολογικό στο πόδι μας, ενημερώνουμε το Διαβητολόγο μας ή το Διαβητολογικό Κέντρο που μας παρακολουθεί.

Δεν αφαιρούμε τους κάλους με ξυραφάκι ή με αυτοκόλλητα του εμπορίου. Προτιμούμε η περιποίηση των κάλων να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό (ποδολόγος-ποδοθεραπευτής, εξειδικευμένος γιατρός ή νοσηλευτής).

Δεν χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό νερό για το μπάνιο.

Καταπολεμούμε τη ξηρότητα του δέρματος των ποδιών κυρίως με ειδικούς αφρούς ή ενυδατικές κρέμες (περιέχουν ουρία), που συνιστούν εξειδικευμένοι γιατροί ή νοσηλευτές και ποδολόγοι-ποδοθεραπευτές. Η βαζελίνη είναι ακατάλληλη.

Κόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμή με το δέρμα και θυμόμαστε πως είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε λίμα και να λιμάρουμε τα νύχια μας, παρά να τα κόβουμε με νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι.

 

DailyPharmaNews.gr