ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Αντιθρομβωτικό φάρμακο, το Καλαματιανό ελαιόλαδο

Αντιθρομβωτικό φάρμακο, το Καλαματιανό ελαιόλαδο

 

 

Της Αλεξίας Σβώλου

Την ανεκτίμητη αξία του παρθένου ελαιόλαδου της μεσσηνιακής γης- συγκεκριμένα της «Κορωνέϊκης» ποικιλίας της Καλαμάτας- στην πρόληψη των καρδιοπαθειών επιβεβαιώνει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια. Τα ευρήματα της ανοίγουν τον δρόμο για την κυκλοφορία του πρώτου ελληνικού ελαιόλαδου στον κόσμο που θα συνοδεύεται από θεαματικό ισχυρισμό υγείας, καθώς  η κατανάλωση του έχει την ίδια αντιθρομβωτική δράση στον οργανισμό με την κατανάλωση φαρμάκων της κατηγορίας της ασπιρίνης. «Το μυστικό του μεσσηνιακού ελαιόλαδου που εμποδίζει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και κατ? επέκταση αναστέλλει τον σχηματισμό θρόμβων στα αγγεία είναι η υψηλή του περιεκτικότητα στην ουσία ?ελαιοκανθάλη?» εξηγεί ο κ. Προκόπης Μαγιάτης, επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην έρευνα μελετήθηκε η κατάποση τριών κουταλιών από ελαιόλαδα με διαφορετική σύσταση σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη και η κορωνέϊκη ποικιλία της Καλαμάτας πέτυχε το υψηλότερο σκορ στην αναστολή του σχηματισμού θρόμβων, δύο ώρες μετά την κατανάλωση του λαδιού. «Το αποτέλεσμα ήταν σαν να είχαν πάρει οι συμμετέχοντες στην έρευνα ιβουπροφένη (φάρμακο σαν την ασπιρίνη)» επισημαίνει η δρ Ελένη Μέλλιου, Καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και προσθέτει πως με την κυκλοφορία του προϊόντος από την  ελληνική εταιρία Gaea, η πατρίδα μας καθίσταται η πρώτη χώρα στον κόσμο που διαθέτει πλέον ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας, «ασπίδα» στα εγκεφαλικά  επεισόδια και τα εμφράγματα, μειώνοντας κατά 30% τον κίνδυνο.

 

DailyPharmaNews.gr