NEA

Σύγκρουση υπουργείου Υγείας - ΕΟΦ για τη νέα ανατιμολόγηση των φαρμάκων;

Σύγκρουση υπουργείου Υγείας - ΕΟΦ για τη νέα ανατιμολόγηση των φαρμάκων;

photo

 

Σε ανοιχτή σύγκρουση βρίσκεται πλέον η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ιδιαιτέρως με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με αφορμή την επικείμενη νέα ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, τα στελέχη του ΕΟΦ είναι έτοιμα να προχωρήσουν στην πρώτη για το 2016 ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, με εκ των πραγμάτων επιλεκτική χρήση του αμφιλεγόμενου κανόνα του «μέσου όρου των τριών (γνωστών) χαμηλοτέρων τιμών της Ε.Ε.» για τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα. Αυτό θα οδηγήσει πλήθος γενοσήμων ακόμη και χαμηλότερα από τα συμπεφωνημένα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και κουαρτέτου κατώτερα όρια στις μειώσεις των σχετικών τιμών.

Κύκλοι της αγοράς φαρμάκου στη χώρα μας, μάλιστα, δηλώνουν ότι οι προθέσεις της διοίκησης του ΕΟΦ προσκρούουν σε πολύ σοβαρά νομικά εμπόδια, τα οποία απειλούν να εκθέσουν τον ίδιον τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, εάν ο τελευταίος υπογράψει δελτίο τιμών φαρμάκων με χρήση του παραπάνω κανόνα για τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός επιχειρεί να αποτρέψει έστω και την τελευταία στιγμή την ανάρτηση του προτεινομένου από τον ΕΟΦ δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο θα ήταν υποχρεωμένος να μην υπογράψει, γεγονός το οποίο θα εξέθετε τόσο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και την διοίκηση του ΕΟΦ. Στην ως άνω προσπάθεια του Ανδρέα Ξανθού οφείλεται, η φαινομενική καθυστέρηση του υπουργού Υγείας να υπογράψει και να εκδώσει την νέα υπουργική απόφαση περί ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμη και στο εσωτερικό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα, με τον αρμόδιο για το Φάρμακο γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο να βρίσκεται στο πλευρό της διοίκησης του ΕΟΦ, όσον αφορά και μόνον το θέμα της νέας ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

«Ψαλίδι» σε 1800 off patent και γενόσημα

Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η φαρμακευτική αγορά να βρεθεί αντιμέτωπη με μειώσεις στις τιμές ενός μεγάλου αριθμού φαρμάκων εκτός προστασίας (off patent) και των γενόσημων τους, λόγω του περιορισμού των «μαξιλαριών» που προστάτευαν φθηνότερα φάρμακα από τη διαδικασία της ανατιμολόγησης.

Όπως τονίζεται στην ΥΑ που εφαρμόζει τις αλλαγές, η μείωση που επιβάλλεται στα off patent (50% της τιμής που είχε το σκεύασμα κατά την κυκλοφορία του πρώτου γενοσήμου ή στο μ.ο. των 3 χαμηλοτέρων της Ευρώπης, ότι είναι χαμηλότερο) «?από 1ης Ιανουαρίου 2016 θα εφαρμόζεται για τα φαρμακευτικά προϊόντα με λιανική τιμή πάνω από 9 ευρώ και τα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,30 ευρώ». Αντίστοιχα, στα γενόσημα (65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς) «?εφαρμόζεται για τα φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω των 5,5 ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,20 ευρώ».

Εν ολίγοις, τα περιβόητα «μαξιλάρια» είναι επί της ουσίας όρια ελέγχου και όχι όρια προστασίας. Οριοθετούν, δηλαδή, ποια φάρμακα υπόκεινται στην ανατιμολόγηση και ποια (τουλάχιστον για την ώρα) μένουν εκτός επεξεργασίας. Έτσι, σε αυτή την ανατιμολόγηση αναμένεται να βρεθούν στην «γκιλοτίνα» όλα τα off patent με τιμή από ?9 έως ?12 (προηγούμενο όριο) και τα γενόσημα με τιμή από ?5,5 έως ?7,8 (προηγούμενο όριο), που μέχρι τώρα δεν ακολουθούσαν στις μειώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για περίπου 1800 κωδικούς φαρμάκων, τα οποία θα δουν τις τιμές τους να κατρακυλούν?