NEA

Ενισχύεται η ολοήμερη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ

Ενισχύεται η ολοήμερη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ

Στην ενίσχυση της ολοήμερης λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του.

του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Με απόφαση του προέδρου του Οργανισμού κ. Σωτήρη Μπερσίμη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εγκρίθηκε η ενίσχυση του ετήσιου συνεργείου απασχόλησης της ολοήµερης λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2016 με ακόμη 5 φαρμακοποιούς και 3 διοικητικούς υπαλλήλους. Τα οκτώ αυτά άτομα θα στελεχώσουν το πρόγραμμα ολοήμερης λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

Η απόφαση ολοήμερης λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προβλέπει την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους μετά τις 2 το μεσημέρι, για τις τέσσερις από τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, τα απογευματινά φαρμακεία  λειτουργούν από τη λήξη της πρωινής βάρδιας (8 π.μ. – 2 μ.μ.) και μέχρι τις 7 μ.μ.. 

Η ολοήμερη λειτουργία αποσκοπεί στο να μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ασφαλισμένοι -κυρίως οι χρονίως πάσχοντες- που χρειάζονται θεραπείες για σοβαρές ασθένειες.

Στην  απογευματινή λειτουργία συμμετέχουν  οι φαρμακοποιοί και οι βοηθοί του ΕΟΠΥΥ καθώς και βοηθητικό διοικητικό προσωπικό. Οι αμοιβές του προσωπικού που συμμετέχει στη λειτουργία του απογευματινού φαρμακείου καταβάλλονται από τα έσοδα που προέρχονται από την επιστροφή (rebate) των κατόχων άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων  και  τα οποία ανέρχονται στο 8‰  των ανωτέρω ποσών (rebate) επιμεριζόμενες  στο προσωπικό που προβλέπεται να συμμετέχει στις εφημερίες.

Οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι φαρμακείου μπορούν να απασχολούνται στον ανώτερο αριθμό εφημεριών οκτώ ημερών (8) ανά μήνα και το λοιπό βοηθητικό διοικητικό προσωπικό στον ανώτερο αριθμό εφημεριών τεσσάρων ημερών (4) ανά μήνα. Οι παραπάνω ημέρες εργασίας/απασχόλησης στην ολοήμερη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, δεν γίνεται να υπερβαίνουν τις ενενήντα έξι ημέρες (96) το χρόνο για τους φαρμακοποιούς και τους βοηθούς φαρμακείου και τις σαράντα οκτώ ημέρες (48) το χρόνο για το βοηθητικό διοικητικό προσωπικό.

Στη σχετική ιστοσελίδα (www.eopyy.gov.gr/Pharmacy/Index) που αφορά τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αναφέρονται συνολικά 28 λειτουργούντα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, από τα οποία δύο (στον Ρέντη στην Αθήνα και στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη) δεν εξυπηρετούν το κοινό, αλλά λειτουργούν ως αποθήκες απ’ όπου γίνεται η προμήθεια των υπόλοιπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Από τα υπόλοιπα, τα 7 (Αμαρουσίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αλεξάνδρας, Γκύζη, Καλλιθέας Πειραιά, Πάτρας) προσφέρουν ολοήμερη εξυπηρέτηση (μέχρι τις 7 το απόγευμα) τέσσερις μέρες την εβδομάδα, 3 (Κέρκυρας, Πρέβεζας, Σερρών) δεν έχουν καθόλου ολοήμερη λειτουργία, 12 (Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Καβάλας, Κομοτηνής, Μυτιλήνης, Λάρισας, Νέας Ιωνίας στην Αθήνα, Πύργου, Ρόδου, Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, Τρίπολης και Χανίων) προσφέρουν ολοήμερη εξυπηρέτηση δύο μέρες την εβδομάδα και 4 (Βόλου, Ιωαννίνων, Κέντρου Θεσσαλονίκης και Λαμίας) προσφέρουν ολοήμερη εξυπηρέτηση τρεις φορές την εβδομάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτουργούν με σκοπό τη χορήγηση σε εξωτερικούς ασθενείς  ιδιοσκευασμάτων υψηλού κόστους τα οποία περιλαμβάνονται στους εκάστοτε καταλόγους που ανακοινώνει ο Οργανισμός.