NEA

Ισχυροποίηση της φωνής των Ευρωπαίων φαρμακοποιών πρότεινε ο Κώστας Λουράντος

Ισχυροποίηση της φωνής των Ευρωπαίων φαρμακοποιών πρότεινε ο Κώστας Λουράντος

του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Για την ανάγκη ισχυροποίησης της φωνής των Ευρωπαίων φαρμακοποιών, ώστε να απευθύνονται άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα που τους απασχολούν, μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστας Λουράντος το απόγευμα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου στο 2ο Πανευρωπαϊκό συμπόσιο των προέδρων μελών της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (Pharmaceutical Group of the European Union - PGEU) στη Βουλιαγμένη.

Όπως είπε ο κ. Λουράντος κάνοντας μία αποτίμηση της σημερινής κατάστασης που βιώνουν οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί, υποστήριξε ότι «…οι μεγάλες απελευθερώσεις στον τομέα του φαρμακείου σε όλη την Ευρώπη δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα, αλλά αντιθέτως οδήγησαν στην επικράτηση ολιγοπωλίων μεγάλων αλυσίδων με αποτέλεσμα τη μείωση των ιδιωτικών φαρμακείων». Συγκεκριμένα τόνισε πως τελικά οι απελευθερώσεις, όχι μόνο δε βοήθησαν στη μείωση των τιμών των φαρμάκων, αλλά και ούτε βοήθησαν να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο τους.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών

Ψηλά στην ατζέντα του Συμποσίου μπήκε για μία ακόμη φορά το θέμα της κατάχρησης των αντιβιοτικών το οποίο, αναδεικνύεται σε κορυφαίο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, όπως είπε ο κ. Λουράντος, τονίζοντας πως ο Π.Φ.Σ. έχει αναλάβει να υλοποιήσει ενημερωτική καμπάνια για το κοινό, με αφίσες, ομιλίες και έντυπα.

«Σήμερα στην Ευρώπη, 50.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από πολυανθεκτικά μικρόβια, ενώ παγκοσμίως, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 700.000 άτομα ετησίως. Υπολογίζεται, ότι έως το 2050, θα πεθάνουν 10 εκ. άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία δυστυχήματα. Σύμφωνα με καταγραφές από το ESAC (European Surveillance of Antimicrobial Consumption), η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει πρώτη σε συνολική -και ειδικότερα εξωνοσοκομειακή- κατανάλωση αντιβιοτικών ανάμεσα σε 28 χώρες της Ευρώπης».

Η ψηφιοποίηση της περίθαλψης

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε, επίσης, στη σπουδαιότητα που έχει το να προχωρήσει η τεχνολογία στον χώρο του φαρμάκου παρατηρώντας το γεγονός ότι πολλοί ομιλητές κατά τη διάρκεια του συμποσίου παρουσίασαν έξυπνες εφαρμογές ή ενδιαφέρουσες εργασίες που στηρίζονταν σε εφαρμογές της νέας τεχνολογίας.

«Η είσοδος της τεχνολογίας στην ιατρική και φαρμακευτική πληροφόρηση αποτελεί επίσης, μια ουσιώδη τάση αλλά και ευκαιρία. Οι φαρμακοποιοί οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να ενισχύσουμε τη συμβολή μας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και ειδικότερα αφενός στη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας των ασθενών και αφετέρου στη συμμόρφωση των ασθενών με την αγωγή τους»

Το προσφυγικό ζήτημα

Ο κ. Λουράντος δεν παρέλειψε να εστιάσει την προσοχή των Ευρωπαίων συναδέλφων του στο προσφυγικό το οποίο θα φέρει, όπως είπε, αλλαγές στη δομή της Ευρώπης. «Η δομή της Ευρώπης αλλάζει. Η εισροή αυτών των λαών δημιουργεί την διαφορετικότητα στο εσωτερικό της Ευρώπης. Αντίστοιχα, πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας ως λειτουργών της υγείας. Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση του ασθενούς, που μπορεί να είναι μια μουσουλμάνα ή μια ευρωπαία γυναίκα που έχουν διαφορετικές κουλτούρες, πεποιθήσεις, απόψεις. Για  παράδειγμα, χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση ο εμβολιασμός μιας γυναίκας μουσουλμάνας σε σχέση με τον εμβολιασμό σε μία χριστιανή. Οι Έλληνες φαρμακοποιοί προσφέρουν σε αυτούς τους βασανισμένους ανθρώπους ό,τι μπορούν εθελοντικά και φυσικά αφιλοκερδώς, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές όπου το πρόβλημα είναι ακόμη έντονο».

Σήμερα 20 Σεπτεμβρίου στο Economics Working Group του PGEU, οικονομικοί παράγοντες της Ε.Ε. θα αναφερθούν στα τελευταία δεδομένα και στις προοπτικές που αναπτύσσονται στο σημερινό περιβάλλον. Σε αυτό το group, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Οverview of Greek pharma sector and matket». Αύριο, 21 Σεπτεμβρίου στο Advisory Working Group θα αναπτυχθεί όλη η ατζέντα που αφορά τον κλάδο και θα γίνει η προετοιμασία για την Γενική Συνέλευση την PGEU που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την 16η και 17η Νοεμβρίου.