ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα αναπνευστικά νοσήματα ξεκινά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα αναπνευστικά νοσήματα ξεκινά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Μία νέα φιλόδοξη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων και ειδικότερα του Άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας,  παρουσίασε πριν λίγες μέρες η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ.

Η εκστρατεία που έχει τίτλο «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου!» βασίζεται σε ένα «φιλικό» video αnimation διάρκειας δύο λεπτών με κεντρικούς ήρωες έναν μεσήλικα, μια γυναίκα και ένα νεαρό που «κλείνουν τα μάτια στα συμπτώματα», επιβαρύνοντας έτσι την καθημερινότητά τους και έναν πνευμονολόγο, ο οποίος με απλό και άμεσο τρόπο τους εξηγεί τους κινδύνους αυτών των συμπτωμάτων και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η εκστρατεία ενημέρωσης εκτός από την προβολή του video animation στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση, περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις σε Δήμους, ομιλίες και έρευνα σε ιατρούς της ειδικότητας. «Η αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το βρογχικό άσθμα αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Μιχάλης Τουμπής Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία».

Ειδικά η ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκόσμια. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μία σοβαρή θανατηφόρο νόσο που ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών, το  56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται για νόσο που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΕ είναι υποδιαγνωσμένη και υποβαθμισμένη στη χώρα μας. «Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες η “συμβολή” της ΧΑΠ στις δαπάνες Υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,6 δις. ευρώ. Στην Ελλάδα κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως» όπως τόνισε ο κ. Γεώργιος Χειλάς, ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και συντονιστής της ομάδας εργασίας ΧΑΠ. Αν, λοιπόν, σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι από ΧΑΠ πάσχει το 10,6% του ελληνικού πληθυσμού, όπως είπε ο Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, καταλαβαίνει πόσο μεγάλο είναι το τελικό οικονομικό κόστος της πάθησης αυτής για το σύστημα υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για το 95% των περιπτώσεων και πλέον των ασθενών με ΧΑΠ ευθύνεται το κάπνισμα. Στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς στη χώρα μας το 40% των Ελλήνων καπνίζουν, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες χώρες είναι σαφώς μικρότερο από το 20%. Γι’ αυτό και οι τρεις ομιλητές τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου από την Πολιτεία σε όλη του την έκταση. Άλλωστε μπορεί το κάπνισμα να είναι στενά συνδεδεμένο με τη ΧΑΠ, που γι’ αυτόν το λόγο καλείται και «νόσος των καπνιστών», ωστόσο συνδέεται με όλα τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως για παράδειγμα το άσθμα, ένα εξίσου συχνό νόσημα που υπολογίζεται ότι αφορά το 9,4% των πολιτών στη χώρα μας και που οδηγεί περίπου 250.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο στο θάνατο.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα http://prosexetapnevmoniasou.gr/ και στη σελίδα του facebook https://www.facebook.com/proseksetapnevmoniasou/