ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εξαιρετικά μεγάλη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β΄

Εξαιρετικά μεγάλη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β΄

της Ρούλας Σκουρογιάννη

Πρόσφατα, στις 27 Οκτωβρίου, δημοσιευμένη μελέτη* στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό THE LANCET  παρουσιάζει τα νεότερα δεδομένα κλινικής πράξης που αφορούν στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της οροομάδας Β΄ της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (BEXERO).            

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα, η οποία εισήγαγε το εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο -χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο- εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Το ποσοστό χορήγησης του εμβολίου στο πλαίσιο του βρετανικού Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών είναι υψηλό. Πάνω από το 90% από τα τουλάχιστον 600.000 βρέφη ηλικίας 0-1 ετών που ήταν κατάλληλα για εμβολιασμό, έλαβαν δύο δόσεις.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Τους πρώτους δέκα μήνες εφαρμογής του προγράμματος, τα προκαταρκτικά δεδομένα κατέδειξαν εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 82,9%, έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και κατά 94,2% έναντι των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του  εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.

Τον Ιούνιο του 2016, τα καταγεγραμμένα  περιστατικά της νόσου μειώθηκαν κατά 50% στον κατάλληλο για εμβολιασμό πληθυσμό, σε σύγκριση με το μέσο αριθμό περιστατικών που καταγράφηκαν συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανεξαρτήτως από την κατάσταση εμβολιασμού των νηπίων ή την αναμενόμενη κάλυψη του στέλεχος του εμβολίου. Ο εθνικός μηχανισμός επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά την  μακροπρόθεσμη επίπτωση του προγράμματος.

Η αποδοχή του νέου εμβολίου λόγω της υψηλής αποτελεσματικότητας του

Όπως αναφέρει σχόλιο από τη δημοσίευση της μελέτης στο THE LANCET, το υψηλό ποσοστό χορήγησης αντικατοπτρίζει τη δημόσια ζήτηση και αποδοχή του νέου εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β. Τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου, πρέπει να δρουν καθησυχαστικά για τις Υγειονομικές Αρχές που εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό τους πρόγραμμα.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού «…γνωμοδότησε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών», όπως έχουμε αναφέρει πρόσφατα στο dailypharmanews.gr. Την απόφασή της η επιτροπή –που αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου- βασίζει στο ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης διαπιστώνει ότι η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή, στη χώρα μας, ενώ σε χώρες με πολύ υψηλότερη επίπτωση το εμβόλιο δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού. Τα σχόλια δικά σας…

*Τίτλος της μελέτης: “Effectiveness and impact of a reduced infant schedule of 4CMenB vaccine against group B meningococcal disease in England: a national observational cohort study”