ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Χειρουργείο για καρκίνο του μαστού στην εγκυμοσύνη. Πόσο ακίνδυνο είναι για το έμβρυο;

Χειρουργείο για καρκίνο του μαστού στην εγκυμοσύνη.  Πόσο ακίνδυνο είναι για το έμβρυο;

Στις περισσότερες χώρες του Δυτικού Κόσμου, δυστυχώς και στην Ελλάδα, ο καρκίνος του Μαστού (ΚΜ) είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες και αναλογεί σε περισσότερους από το ¼ όλων των καρκίνων. Αν και η συχνότητα εμφάνισης του αυξάνει με την ηλικία και παλαιότερα θεωρείτο σπάνιος κάτω των 25 ετών, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων σε γυναίκες νεότερης ηλικίας.

της Ρούλας Σκουρογιάννη

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσβάλλονται και γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τότε να τίθεται η διάγνωση, αν και στατιστικά, η νόσος δεν εκδηλώνεται σε περισσότερες από 1 στις 3.000 εγκύους.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στην εγκυμοσύνη

Σε αντίθεση με τις αντιλήψεις του παρελθόντος, η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της ακόμα και μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού, χωρίς κίνδυνο για το έμβρυο κι εάν χρειασθεί, να χειρουργηθεί η μητέρα ή να λάβει χημειοθεραπεία, η οποία επιτρέπεται μετά τη 16η εβδομάδα της κύησης. Αντίθετα, είναι απαγορευτική η ακτινοθεραπεία, η οποία αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, καθώς και η ενδοκρινική θεραπεία με τη χορήγηση ορμονών.

Για τις δυνατότητες ίασης του καρκίνου του μαστού στην εγκυμοσύνη, μίλησε στο dailypharmanews.gr η Χειρουργός Μαστού Δρ Βάνια Σταφυλά*, τονίζοντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι υπάρχουν πολλές θεραπείες και εξαρτώνται από την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση, παρά τα σοβαρά διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα που παρουσιάζει ένας τέτοιος καρκίνος, με δεδομένο ότι πρέπει να προφυλαχθεί, τόσο η υγεία της ασθενούς όσο και του εμβρύου και αργότερα του νεογνού.

DPN: Κυρία Σταφυλά, μία απορία που εκφράζεται συχνά είναι αν οι δραστικές της χημειοθεραπείας «περνούν»  στο έμβρυο μέσω της μητέρας. Έχουν ερευνηθεί, με μελέτες παρατήρησης, οι συνέπειες της χημειοθεραπείας στην ανάπτυξη του παιδιού;

Κάποια χημειοθεραπευτικά φάρμακα δε φαίνεται να επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου, όταν χορηγούνται στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει διαφορά στις επιπλοκές των γεννήσεων των νεογνών μεταξύ γυναικών που έλαβαν χημειοθεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα μετά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και υγιών γυναικών. 

DPN: Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες συνιστά ο γιατρός διακοπή της κύησης, προκειμένου να είναι πιο άμεση, ή επιθετική, η θεραπεία της νόσου για τη μητέρα;

Διακοπή κύησης συνιστάται στο 1ο τρίμηνο, ώστε να μπορέσει η μητέρα να λάβει χημειοθεραπεία χωρίς καθυστέρηση.

DPN: Η εγκυμοσύνη μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά για την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού;

Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν επιβαρυντική δράση, μια και η επιβίωση των γυναικών με καρκίνο μαστού της εγκυμοσύνης είναι  ίδια με των μη εγκύων γυναικών με καρκίνο μαστού. 

DPN: Αν ο καρκίνος έχει προσβάλλει τον ένα μαστό, επιτρέπεται ή προτείνεται ο θηλασμός;

Η γυναίκα με καρκίνο μαστού επιτρέπεται να θηλάζει, εφόσον δεν παίρνει χημειοθεραπευτικά φάρμακα. 

Σχετικά με το θέμα της πρόγνωσης του καρκίνου του μαστού στις εγκυμονούσες, η Δρ Σταφυλά επισημαίνει ότι είναι ίδια με αυτήν στις μη εγκυμονούσες, «…αρκεί η διάγνωση να τεθεί έγκαιρα και για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να συστήσουμε στις γυναίκες που προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη να εξετασθούν προηγουμένως υπερηχογραφικά. Σε κάθε περίπτωση, εάν διαπιστωθεί καρκίνος του μαστού, η ασθενής πρέπει να τύχει αμέριστης φροντίδας από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών, οι οποίοι και θα αποφασίσουν το κατάλληλο σχήμα θεραπείας, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της και προστατεύοντας την ίδια, καταρχήν, αλλά και το έμβρυο, κατά δεύτερο λόγο», καταλήγει η Δρ Σταφυλά. 

* Η Δρ Βάνια Σταφυλά, είναι Χειρουργός Μαστού συνεργάτης του Ομίλου «Υγεία»