ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

«Κοιμώμενος γίγαντας» ο ιαματικός τουρισμός

«Κοιμώμενος γίγαντας» ο ιαματικός τουρισμός

του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Στην ανεκμετάλλευτη ευκαιρία να καταστεί η χώρα μας τουριστικός προορισμός κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, μέσω της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ΔΥΟ FORUM στο πλαίσιο του MONEY SHOW που πραγματοποιήθηκε από τις 7 μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Hilton.

Ο τουρισμός υγείας, όπως είπε ο κ. Κουσκούκης  είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος οικονομικός κλάδος και η χώρα μας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για να πρωταγωνιστήσει διεθνώς ως τουριστικός προορισμός υγείας. Ειδικά αναφερόμενος στον παραδοσιακό Ιαματικό Τουρισμό ή Θερμαλισμό, που μαζί με τη θαλασσοθεραπεία και τον τουρισμό ευεξίας – ομορφιάς - spa αποτελούν κύριο αναπτυξιακό βραχίονα του τουρισμού υγείας παγκοσμίως. ο κ. Κουσκούκης μίλησε για έναν «κοιμώμενο γίγαντα» που πρέπει να ξυπνήσει και να αξιοποιηθεί.

Μάλιστα, για να δείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν έφερε ως παράδειγμα μία γειτονική χώρα, το Ισραήλ το οποίο στηρίζει σε δύο πυλώνες τον τουρισμό του, στους Άγιους Τόπους και τη Νεκρά Θάλασσα. Εάν η Νεκρά Θάλασσα είναι τόσο σημαντική για τον τουρισμό του Ισραήλ, είναι κρίμα για την Ελλάδα να διαθέτει τέτοιο πλούτο και να μην μπορεί να κινητοποιηθεί.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Καθηγητή, δεν έχει αναδείξει τη δυναμική των ιαματικών πηγών, όπως έχουν καθιερώσει άλλες χώρες, παρότι διαθέτει 753 εκ των οποίων οι 82 είναι ενεργές και οι 36 αναγνωρισμένες με ΦΕΚ. Μέσω της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής γίνεται προσπάθεια να ξανασυνδεθούν τα ιαματικά λουτρά -που στη συνείδηση των ανθρώπων διεθνώς ταυτίζονται με τα  ρωμαϊκά λουτρά- με τον Ιπποκράτη και την πρόληψη.

Και η ιαματική ιατρική η οποία αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση της κλασικής ιατρικής έχει τα στοιχεία της ολιστικής προσέγγισης. Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας, εισπνοθεραπείας, λασποθεραπείας και θαλασσοθεραπείας αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Κουσκούκη όχι μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά όλες τις ηλικίες και δεν αφορούν μόνο την πρόληψη και την ευεξία αλλά και τη θεραπεία, αποθεραπεία και την αποκατάσταση.

Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα πάνω στα οποία μπορεί να επενδύσει για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού αλλά και γενικότερα του τουρισμού υγείας. Ένα κυρίαρχο πλεονέκτημα είναι το βιοκλίμα της, το όμορφο φυσικό περιβάλλον της, η πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της καθώς και η φημισμένη μεσογειακή διατροφή. Επίσης, διαθέτει πολύ καλές υποδομές, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον ιαματικό τουρισμό την ύπαρξη οργανωμένων χώρων wellness και spa σε ήδη υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες- και μεγάλο σε αριθμό και καλά καταρτισμένο προσωπικό, υγείας, ειδικά ιατρούς.

Αυτό που χρειάζεται είναι να εκμεταλλευτούμε αυτά τα πλεονεκτήματα. Οι Γάλλοι εδώ και πολλά χρόνια εκμεταλλευόμενοι τη χρηματοδότηση από τα γνωστά σε όλους Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, δημιούργησαν περίπου 750 κέντρα θαλασσοθεραπείας στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, όταν το νερό της Μεσογείου είναι σαφώς πολύ πιο κατάλληλο για θαλασσοθεραπεία και όταν στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες από 3.000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο, παρατήρησε ο κ. Κουσκούκης.  

Είναι ανάγκη να αναπτυχθούν health resorts σε ολόκληρη τη χώρα που να δίνουν πολλές εναλλακτικές επιλογές στον επισκέπτη, ώστε να βρει αυτό που χρειάζεται, να μείνει ευχαριστημένος και να ξαναέρθει. Με αυτόν τον τρόπο θα κατορθώσουμε να πετύχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ώστε να φτάσουμε στον «Τουρισμό των τεσσάρων εποχών».

Ο Ιαματικός Τουρισμός και ο τουρισμός Υγείας γενικότερα, προσφέρουν αυτήν την ευκαιρία από τη στιγμή που τα ταξίδια για λόγους υγείας είναι πλέον αρκετά διαδεδομένα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο στη Γερμανία υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν αποκλειστικά για λόγους υγείας. Τα οικονομικά οφέλη από μία επένδυση σε αυτόν το χώρο για τη χώρα μας μπορούν να είναι μεγάλα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης SPA κάθε χρόνο περίπου 18 χιλιάδες θέρετρα υγείας και SPA αποφέρουν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη απασχολώντας πάνω από 750 χιλιάδες εργαζόμενους στους τομείς της υγείας και του τουρισμού.   

Ιαματικές πηγές στην Ελλάδα

Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 753 ιαματικές πηγές από τις οποίες οι 118 είναι αξιοποιήσιμες. Οι ιαματικές πηγές επιμερίζονται ανά περιφέρεια: Στερεά Ελλάδα 156, Μακεδονία 115, Πελοπόννησος 114, Θεσσαλία 57, Ήπειρος 57, Θράκη 25, Νησιά 229, εκ των οποίων οι 100 βρίσκονται στην Κρήτη για ποσιθεραπεία. Οι υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις ανήκουν οι 38 στους δήμους, οι 37 σε ιδιώτες και οι 7 στο κράτος.