ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Mία φωτογραφία, 12 συμπτώματα

Mία φωτογραφία, 12 συμπτώματα

Ένας ευφάνταστος τρόπος για να ανακαλύψει κάθε γυναίκα τα πρώτα συμπτώματα καρκίνου στο μαστό έγινε viral.

 

Από τη  Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Αποτελεί μία πραγματικότητα, πλέον, η ενημέρωση να έρχεται, κάποιες φορές, ακόμα και μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Η Erin Smith Chieze, που νόσησε από καρκίνο του μαστού, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο όλες τις γυναίκες, σκέφτηκε να δημιουργήσει μία φωτογραφία, που να απεικονίζει τα 12 κυριότερα συμπτώματα για τον καρκίνο του μαστού σε μία φωτογραφία, με 12 λεμόνια … «πάσχοντα». Τη φωτογραφία ανέβασε στο Facebook και πολύ σύντομα έγινε viral.

Η ευφάνταστη επιλογή των λεμονιών έγινε λόγω των περιορισμών δημοσίευσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπτικού υλικού με γυμνά μέρη του σώματος. Η Chieze ανέφερε ότι την αφορμή για τη δημοσίευση την πήρε από τα παιχνίδια με τις καρδούλες που οι χρήστριες του Facebook αναρτούν στις σελίδες τους, κάτι που η ίδια θεωρεί ότι δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, σε αντίθεση με τη φωτογραφία που απεικονίζει με παραστατικό τρόπο τα συμπτώματα του καρκίνου που μπορεί να δει ή να ψηλαφίσει στο στήθος της μία γυναίκα και να τρέξει άμεσα στο γιατρό.

Η Chieze σημειώνει ότι μια παρόμοια φωτογραφία τη βοήθησε να αναγνωρίσει ότι η εσοχή που παρατήρησε στο στήθος της ήταν ύποπτη. «Το Δεκέμβριο του 2015, όταν είδα ένα βαθούλωμα που έμοιαζε με μία από αυτές τις φωτογραφίες, αμέσως κατάλαβα ότι είχα καρκίνο του μαστού. Πρέπει να δίνουμε πραγματικές πληροφορίες, και όχι απλώς να ποστάρουμε χαριτωμένες καρδιές».

#KnowYourLemons

Η απλή και κατατοπιστική φωτογραφία της Chieze αποτέλεσε μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης #KnowYourLemons, η οποία οργανώθηκε από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Worldwide Breast Cancer.

 

12 κοινά σημάδια του καρκίνου του μαστού

  1. ψηλαφητή σκληρή μάζα
  2. εσοχή
  3. πληγή στο δέρμα
  4. κοκκίνισμα ή τοπική αύξηση της θερμοκρασίας
  5. έκκριση υγρών
  6. λακκάκια
  7. εξόγκωμα
  8. ανάγλυφη φλέβα
  9. εσολκή θηλής
  10. αλλαγή στο σχήμα/το μέγεθος
  11. όψη φλοιού πορτοκαλιού
  12. υποδόρια σκληρή μάζα

 

Η επιτυχία της καμπάνιας #KnowYourLemons έγκειται στο ότι με απλό και κατανοητό τρόπο, δίνει –μέσα σε τρία λεπτά– με μία σειρά απλών φωτογραφιών και infographics όλη την απαιτούμενη πληροφόρηση στη γυναίκα, για την αυτοεξέταση και τη μαστογραφία. Η αφίσα της καμπάνιας είναι τόσο επιτυχημένη που πωλείται ηλεκτρονικά, ενώ οι επισκέπτριες της ιστοσελίδας έχουν την επιλογή της χρηματικής ενίσχυσης, προκειμένου η καμπάνια να μεταφραστεί σε περισσότερες γλώσσες.