ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Diet & Wellness Coaching

Diet & Wellness Coaching

Ο ισορροπημένος τρόπος ζωής και διατροφής, το κλειδί για την καλή υγεία

 

Η υγεία είναι ένα πολύτιμο δώρο, αλλά με τον τρόπο ζωής και διατροφής που ακολουθούμε, συχνά το φθείρουμε ή και το καταστρέφουμε. Βασικές προϋποθέσεις διατήρησης της υγείας είναι η σωστή διατροφή, η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και ο ισορροπημένος τρόπος ζωής.

 

Για όσους από εμάς, η απομάκρυνση από τον ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής έχει ήδη επιφέρει τα πρώτα σημάδια φθοράς, είναι απαραίτητη μία συστηματική «προπόνηση» για το άλμα στην ποιότητα ζωής και την αποκατάσταση της υγείας μας.

 

Diet coaching

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας στις σύγχρονες κοινωνίες, ενώ δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία. Ανάμεσα στις κυριότερες επιπλοκές της, είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Σήμερα, στις περισσότερες αναπτυγμένες κοινωνίες 1 στους 3 ενήλικες είναι παχύσαρκοι, ποσοστά που ισχύουν και για τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

 

Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, αποτελεί ασπίδα σε θέματα υγείας για τον οργανισμό, ενώ χαρίζει ενέργεια και ευεξία. Η σωστή διατροφή για τον καθένα, όμως, είναι μία εξειδικευμένη υπόθεση, που προϋποθέτει ολιστική προσέγγιση, με σκοπό να λύσει οριστικά τα προβλήματα διαχείρισης βάρους, να βελτιώσει αισθητά το επίπεδο ευεξίας και να επιφέρει μία εν γένει κατάσταση απόλυτης υγείας. Δεν πρόκειται απλώς για μία δίαιτα, αλλά για διατροφή συγκεκριμένη για τον κάθε έναν ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού του ή τις παθήσεις που τον ταλαιπωρούν και επίβλεψη από γιατρό.

 

Αυτό που προτείνει ο κλινικός διαιτολόγος, κ. Ντάνιελ Καψής*«είναι μία νέα, ολιστική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα δεδομένα από το χώρο της ιατρικής, της διαιτολογίας, της βιοχημείας, του αθλητισμού και όχι μόνο. Μέσα από ένα πρόγραμμα diet coaching δίνεται η δυνατότητα μίας ολοκληρωμένης παρακολούθησης υγείας, σε συνεργασία και με ειδικό παθολόγο, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνεται κάποιος σε πολλαπλούς λειτουργούς υγείας».

 

Ένα πρόγραμμα diet coaching σημαίνει συναντήσεις με γιατρό και διατροφολόγο και συνεργασία ιατρού και διαιτολόγου, με αποτέλεσμα μία tailor-made προσέγγιση. Ο ειδικός παθολόγος πραγματοποιεί έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο, αξιολόγηση βιοχημικών και αιματολογικών εξετάσεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δύναται να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις. Στη συνέχεια, ο διαιτολόγος θα προχωρήσει σε μετρήσεις μεταβολισμού, σύστασης σώματος και σε συνεργασία με τον ιατρό, αποφασίζεται η πλέον κατάλληλη διατροφική προσέγγιση.

 

Wellness coaching

Τα αυτοάνοσα νοσήματα καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή τη δεύτερη θέση στα χρόνια νοσήματα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα των επιστημόνων και των ιατρικών εταιρειών από την Αμερική και την Ευρώπη. Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν πως ο επιπολασμός σε νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της ερυθρομάτωσης και της κοιλιοκάκης έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ποιος είναι, όμως ο λόγος που αυξάνονται τα περιστατικά κατά τα οποία το ίδιο το σώμα καταπολεμάει τους υγιής ιστούς του οργανισμού; «Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, τη μειωμένη κατανάλωση φυσικών προϊόντων, το έντονο στρες, καθώς και οι ελλείψεις που εντοπίζονται σε βιταμίνες και απαραίτητα ιχνοστοιχεία, φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις να οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα», επισημαίνει ο ειδικός παθολόγος, κ. Χάρης Γκίνος*.  

Ένα πρόγραμμα wellness coaching απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν πρόβλημα βάρους αλλά τα απασχολεί έντονα η έλλειψη ενέργειας, το αδύναμο ανοσοποιητικό, η απαλλαγή από μια αυτοάνοση ασθένεια ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια κατάσταση, Ένας συνδυασμός σύγχρονης ιατρικής και εναλλακτικής διατροφικής προσέγγισης  μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να δώσει τη βέλτιστη και οριστική λύση. Μέσα από ένα πρόγραμμα wellness coaching, πάντα με τη συνεργασία ειδικού παθολόγου και κλινικού διαιτολόγου, παρέχεται η απαραίτητη παρακολούθηση και η παροχή εξατομικευμένων παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, οδηγώντας σε ένα ανώτερο επίπεδο υγείας και ευεξίας.  

* Ο κλινικός διαιτολόγος, Ντάνιελ Καψής και ο ειδικός παθολόγος, Χάρης Γκίνος είναι συνεργάτες του κέντρου SYMMETRIA, που παρέχει πρωτοποριακά προγράμματα Diet & Wellness Coaching