ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Φάκελος Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη: Ταλαιπωρία & αβεβαιότητα για τους χρόνια πάσχοντες

Φάκελος Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη: Ταλαιπωρία & αβεβαιότητα για τους χρόνια πάσχοντες

Το Daily Pharma News δημοσιεύει σήμερα την άποψη των ασθενών για τα νέα μέτρα στην υγεία. Πως επηρεάζονται οι χρόνια πάσχοντες και πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση τους σε νέες θεραπείες.

Το πάγιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρόνια πάσχοντες με την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στην χώρα και ως εκ τούτου, την όλο και μεγαλύτερη δυσκολία στην πρόσβαση στο Φάρμακο, είναι η λήψη της αγωγής των νοσημάτων που συνοδεύουν την βασική ασθένειά τους. Αν για παράδειγμα κάποιος πάσχει από ρευματικό νόσημα, του παρέχεται μηδενική συμμετοχή στην προμήθεια των βιολογικών παραγόντων που αντιμετωπίζουν την νόσο αυτή καθαυτή αλλά όχι και για τα άλλα νοσήματα που απορρέουν από αυτή όπως μπορεί να είναι η υψηλή χοληστερίνη. Έτσι, ο χρόνια πάσχων που συνήθως δεν μπορεί να εργάζεται όπως όταν ήταν υγιής, καλείται να δίνει κάθε μήνα ένα ποσό από «την τσέπη» του για να καλύψει τα υπόλοιπα φάρμακα που του παρέχονται συνήθως με 10% συμμετοχή αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και με 25%.

 photo

Δείτε τι λέει αποκλειστικά σε εμάς η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, Κατερίνα Κουτσογιάννη, εκπροσωπώντας χιλιάδες ασθενείς με προβλήματα πρόσβασης στο φάρμακο:

Η θεραπευτική προσέγγιση για τα ρευματικά νοσήματα και ειδικότερα για τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες  έχει μεταβληθεί ριζικά την τελευταία 15ετία με την χρήση των στοχευμένων βιολογικών λεγόμενων  θεραπειών. Πολλοί ασθενείς έχουν ωφεληθεί εξαιρετικά από την χρήση των θεραπειών αυτών αφού τα νοσήματα τους έχουν τεθεί σε ύφεση και η λειτουργικότητα τους αλλά και η ποιότητα ζωής τους έχει βελτιωθεί θεαματικά.

Η προσπάθεια για ενημέρωση του κοινού που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από τις οργανώσεις ασθενών αποβλέπει στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων και την αποτελεσματική παρέμβαση. Έτσι επιτυγχάνεται έλεγχος των συμπτωμάτων ,αποκατάσταση της λειτουργικότητας των ασθενών  και εξάλειψη της αναπηρίας.

Οι βιολογικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές και από οικονομικής άποψης. Ο δείκτης κόστους/ωφέλειας είναι εντός των ευρέως αποδεκτών επιπέδων οικονομικής αποτελεσματικότητας και χαμηλότερος συγκριτικά με άλλες καθιερωμένες ιατρικές πράξεις. Εξοικονομούνται δαπάνες από το σύστημα υγείας αφού ελαχιστοποιούνται οι χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης, οι ημέρες νοσηλείας και οι συνοσυρότητες. Η λειτουργικότητα δε των ασθενών, η εξοικονόμηση ωρών εργασίας καθώς και η μείωση επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας αποτελούν μακροχρόνια οφέλη για την οικονομία.

Η πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες αφού συγκαταλέγονται στα φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις του Ν3816 και η προμήθεια τους πλέον γίνεται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων προκειμένου να ελέγχεται η δαπάνη για τα φάρμακα αυτά  αφού το κόστος τους εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση και τις αλλαγές στο σύστημα υγείας ή προμήθεια των φαρμάκων αυτών έχει υποστεί πολλές αλλαγές, έχει αλλάξει πολλές φορές ο τόπος και ο τρόπος χορήγησης τους με αποτέλεσμα ταλαιπωρία αλλά αβεβαιότητα των ασθενών. Η δε γραφειοκρατία για την συνταγογράφηση τους εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα ειδικά για τους ασθενείς που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς βέβαια και η προμήθεια τους με το δεδομένο ότι ο αριθμός των  φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ συνεχώς μειώνεται και συχνά οι ασθενείς ταξιδεύουν για μεγάλη απόσταση προκειμένου να παραγγείλουν και να προμηθευτούν τα φάρμακα τους έγκαιρα.

Από τον Ιανουάριο του 2016 η προμήθεια των ενδωνοσοκομειακών θεραπειών(για τα φάρμακα του Ν3816) έχει μετατεθεί στα Φαρμακεία των Νοσοκομείων μετά από αίτημα των ενώσεων ασθενών αφού ταλαιπωρούσε δραματικά τους ήδη ταλαιπωρημένους από τα νοσήματα τους ασθενείς οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να ταξιδεύουν μέχρι το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και ακολούθως να επιστρέφουν στο Νοσοκομείο απ όπου είχε γίνει η συνταγογράφηση για την έγχυση τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν συνοδεύτηκε από πρόβλεψη σε σχέση με το πως  θα καλυφτεί το κόστος των φαρμάκων αυτών και οι ήδη βεβαρημένοι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων αδυνατούν πλέον να τα καλύψουν. Θα μπορούσε το κονδύλι για τα φάρμακα αυτά αφού είχε ήδη προϋπολογιστεί στον ΕΟΠΥΥ να μεταφερθεί στα Νοσοκομεία και έτσι να μην υπάρχει πρόβλημα για την κάλυψη τους με το σκεπτικό ότι τελικά από την ίδια «τσέπη» καλύπτονται τα φάρμακα αυτά.

 Τα τελευταία δύο  χρόνια στα πλαίσια την μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης   η συντάγογράφηση των βιολογικών θεραπειών γίνεται με βάσει θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Στόχος είναι τα φάρμακα αυτά να χορηγούνται σε ασθενείς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και να επιτευχθεί εξορθολογισμός στην συνταγογράφηση.

Η διαδικασία της συνταγογράφησης με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους αφού ακολουθούνται συγκεκριμένα βήματα θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών μας οι οποίοι οδηγούνται στις βιολογικές θεραπείες μόνο εφ όσον έχουν αποτύχει σε προηγούμενες συμβατικές θεραπείες. Εκείνο δε που επίσης θεωρούμε απαραίτητο είναι η καταγραφή όλων των ασθενών σύμφωνα με το νόσημα τους(registries)ώστε να μπορεί να υπολογισθεί η φαρμακευτική δαπάνη ανά νόσημα και ασθενή. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τα ρευματικά νοσήματα αφού φαίνεται ότι ο αριθμός των πασχόντων είναι αισθητά μικρότερος από ότι έδειχναν μέχρι τώρα οι υπολογισμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα όπου με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς αριθμούσαν γύρω στο 0,67-1%  του πληθυσμού δηλαδή γύρω στις 100.000 ενώ πρόσφατα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ αναφέρουν ότι γίνεται συνταγογράφηση σε 33.000 περίπου ασθενείς με διάγνωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι ευνόητο ότι μόνο με την ακριβή καταγραφή των ασθενών θα μπορούμε να μιλάμε για κλειστούς προϋπολογισμούς κάτι που επίσης αναφέρεται τελευταία στις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας στα πλαίσια του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.

 

Σχετικά τώρα με τους περιορισμούς στα καινοτόμα φάρμακα όπου φημολογείται ότι θα πρέπει πρώτα το νέο φάρμακο για να κυκλοφορεί στη χώρα μας  να έχει κυκλοφορήσει και να αποζημιώνεται σε 14 άλλες χώρες της Ευρώπης, 7 από τις από τις οποίες μάλιστα πρέπει να διαθέτουν και οργανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ) εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την καθυστέρηση που θα έχουν στην πρόσβαση των καινοτόμων φαρμάκων οι Έλληνες ασθενείς που μπορεί να φτάνει και τα τέσσερα χρόνια. Η εκτίμηση μας είναι ότι με τα μέτρα αυτά ενδεχομένως να εξοικονομείται κάποια δαπάνη βραχυπρόθεσμα, όμως  η καινοτομία είναι επένδυση ζωής και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να περιοριστεί η και να αποκλειστεί από τους Έλληνες ασθενείς. Αντί των μέτρων αυτών προτείνουμε  αλλαγές  δομικού χαρακτήρα  όπως είναι  η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας στη χώρα μας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για όλα τα νοσήματα ,η καταγραφή των ασθενών(registries), η διείσδυση των γενοσήμων , η αξιόπιστες επιτροπές διαπραγμάτευσης τιμών κ.α

 

Η κυκλοφορία των βιολογικών θεραπειών έχει ήδη κλείσει τα 15 χρόνια και με την λήξη της πατέντας των πρωτοτύπων φαρμάκων στην φαρέτρα των θεραπειών μπαίνουν και τα λεγόμενα βιο-ομοειδή φάρμακα τα οποία έχουν παρόμοια δραστική ουσία με αυτή των βιολογικών φαρμάκων και χρησιμοποιούνται κατά κανόνα στην ίδια δοσολογία για την ίδια νόσο. Τα βιο-ομοειδή μπορούν να αποτελέσουν μια καλή λύση διεξόδου στο πρόβλημα κόστους αποτελεσματικότητας των βιολογικών παραγόντων απαραίτητη προϋπόθεση όμως θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών και η χορήγηση τους να γίνεται μετά από συναίνεση του ίδιου του ασθενούς αφού ενημερωθεί από τον θεράποντα γιατρό του για τα υπέρ και τα κατά της προτεινόμενης θεραπείας.

Είναι σημαντικό τα κριτήρια για την επιλογή ενός φαρμάκου να είναι επιστημονικά, λαμβάνοντας υπ όψη την κατάσταση της υγείας του κάθε ασθενούς και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και όχι την τιμή του προϊόντος. Η προοπτική αλλαγής θεραπείας σε ασθενή που έχει τεθεί στη πολυπόθητη  ύφεση με κάποια βιολογική θεραπεία και υποχρεωθεί να λάβει κάποια άλλη θεραπεία μόνο για οικονομικούς λόγους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η θέση των επιστημονικών εταιρειών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη συντάσσεται μ αυτή την άποψη και δεν συστήνεται η ανταλλαξιμότητα.

Για τον ασθενή καλό φάρμακο είναι το φάρμακο που είναι ασφαλές αποτελεσματικό χωρίς παρενέργειες και εύκολα προσβάσιμο. Η εξοικονόμηση πόρων και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης  σαφώς απασχολεί τον ασθενή-ειδικότερα τον χρόνιο ασθενή- αρκεί βέβαια να μην είναι σε βάρος της ποιότητας ζωής, ακόμα και της ίδιας της ζωής του.

M.T.