ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Μείωση παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα

ΚΕΕΛΠΝΟ: Μείωση παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα

Μείωση παρουσιάζουν οι επισκέψεις σε γιατρό για περιστατικά γρίπης, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανακεφαλαίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, για την 6η εβδομάδα του 2017, δηλαδή από 6 έως 12 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). 

 

Κατά την ίδια (6η) εβδομάδα, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 237 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 84 από αυτά, ποσοστό 35,4%, ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 64,  ποσοστό 76,2%, ήταν τύπου Α και τα 20, ποσοστό 23,8%, ήταν τύπου Β. 

Τα 59 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). (Διάγραμμα 3), που είναι φέτος ο επικρατών υπότυπος. 

 

Από τον Οκτώβριο έως τώρα, καταγράφηκαν 211 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 196 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ., ενώ από αυτούς τους ασθενείς εμβολιασμένοι ήταν οι 46, ποσοστό 23,4%. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 64 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 51 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. και οι 13 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των 64 ασθενών που απεβίωσαν, ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη οι 13, ποσοστό 20,3%. 

 

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης, ο οποίος αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης, ήταν φέτος πιο εκτεταμένος από άλλες χρονιές, αλλά αυτό θα αποτιμηθεί συστηματικά μετά το τέλος της περιόδου. 

 

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση, και μάλιστα, η υποχώρηση της επιδημίας φαίνεται να συμβαίνει τέσσερις με πέντε βδομάδες νωρίτερα συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2016, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς να αποκλείουν οι επιδημιολόγοι το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης, δηλαδή από 15 έως 21 Μαΐου 2017.