ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ξεκινούν στις 5 Μαρτίου οι εκδηλώσεις του κύκλου «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική»

Ξεκινούν στις 5 Μαρτίου οι εκδηλώσεις του κύκλου «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική»

O κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνδιοργανώνει με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας για δέκατη συνεχή χρονιά το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», που έχει γίνει πια θεσμός. Στον κινηματογράφο «Λαΐς» όλες τις Κυριακές 12.00 το μεσημέρι από 5 Μαρτίου μέχρι 2 Απριλίου θα έχουμε τις καθιερωμένες συναντήσεις.

 

Ο θεματικός άξονας εφέτος είναι «Προσφυγιά: διαδρομές και τραύμα». Η Ψυχιατρική ως η κατ’ εξοχήν επιστήμη που ασχολείται με την κατανόηση της ψυχικής και κοινωνικής ετερότητας αποφάσισε με την προβολή ταινιών οι οποίες επικεντρώνονται στους πρόσφυγες να ασχοληθεί με ένα εξαιρετικά επίκαιρο πρόβλημα.

 

Η Ελλάδα, χώρα προσφύγων η ίδια (ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της ανήκει στο προσφυγικό κύμα του 1922) αποτελεί σήμερα τη βασική πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπηκόους τρίτων χωρών (πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες).

 

Οι υψηλές πιέσεις και ανάγκες για την παροχή υπηρεσιών πρώτης υποδοχής προς τους πρόσφυγες αλλά και για την μονιμότερη αντιμετώπισή τους (διαδικασία παροχής ασύλου, αφομοίωση τους στην Ελλάδα, αποστολή τους σε χώρες της Ε.Ε, επαναπροώθηση τους στις χώρες τους) θέτουν δυσβάσταχτα και επείγοντα ζητήματα στην ελληνική κοινωνία, που ο κλάδος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Ψυχιατρική και Τέχνη δεν θα μπορούσε να αγνοήσει.

 

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας επαγρύπνησης έναντι των προκαταλήψεων και της υπογράμμισης της ανάγκης της υπεύθυνης συμμετοχής του κάθε πολίτη στα φλέγοντα επίκαιρα προβλήματα, ο κλάδος οργανώνει το φετινό αφιέρωμα στην Προσφυγιά? λέξη τόσο οικεία σε όλους μας από τραγούδια, ταινίες, αφηγήσεις συγγενών και φίλων αλλά και τόσο ξένη, όσο η ξενοφοβία εντός του ψυχισμού μας το επιβάλει.

 

Η πολύπαθη και πολυσυζητημένη διαδρομή των προσφύγων από τις πατρίδες του στην Ελλάδα οδηγεί για μια ακόμη φορά στη συνέχιση της πολυετούς προσπάθειας επαγρύπνησης έναντι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

 

Ο κινηματογράφος είναι και φέτος το έναυσμα για δημόσιο διάλογο γύρω από την γέννηση ρατσιστικών στάσεων, εν σπέρματι, εντός του καθενός ώστε να υπάρξει η καταλληλότερη καταπολέμησή τους, στοχεύοντας με επιμονή στην ορθολογική σκέψη και στην καλλιέργεια των κοινωνικών δεσμών όλων μας, παλιών και νέων προσφύγων.

 

Πρόγραμμα

 

Κυριακή 5 Μαρτίου:

"Περιπλάνηση" του Χριστόφορου Χριστοφή, ομιλητές Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος-Σκηνοθέτης, Μελίνα Τανάγρη, Τραγουδοποιός

 

Κυριακή 12 Μαρτίου:

"Το λιβάδι που δακρύζει" του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ομιλητές Μαρία Διαλλινά, Ψυχίατρος, Νάντια Μπεργιαννάκη, Ψυχίατρος

 

Κυριακή 19 Μαρτίου:

"Refugee Highway" του Χρόνη Πεχλιβανίδη, ομιλητές Δήμητρης Πλουμπίδης, Ψυχίατρος, Πρόεδρος ΕΨΕ, Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρος-Ψυχαναλύτρια, Χρήστος Δουλγκέρης, Νοσηλευτής των Γιατρών του κόσμου

 

Κυριακή 2 Απριλίου:

"1922" του Νίκου Κούνδουρου, ομιλητές Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος, Αργυρώ Κυριαζή, Ψυχίατρος