ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Θ. Ρόζενμπεργκ: Τα έργα καταφέρουν ικανό χτύπημα στις διακρίσεις και το στιγματισμό κι όχι τα λόγια

Θ. Ρόζενμπεργκ: Τα  έργα καταφέρουν ικανό χτύπημα στις διακρίσεις και το στιγματισμό κι όχι τα λόγια

Σε μήνυμά του με αφορμή την 1η Μαρτίου, Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων (UNAIDS), ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, διαβεβαιώνει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εργάζεται για την καλύτερη δυνατή ψυχοκοινωνική στήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στην Ελλάδα.

«Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις βάλλουν κατά της ίδιας της αξίας του ανθρώπου και δεν έχουν θέση σε καμία σύγχρονη κοινωνία. Κι αυτό, όχι μόνον εξαιτίας των δυσβάσταχτων συνεπειών που προκαλούν σε ατομικό επίπεδο αλλά επίσης επειδή κατακερματίζουν την κοινωνική συνοχή κι απομονώνουν δυνητικά δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις συνιστώντας έτσι τροχοπέδη της γενικότερης προόδου», επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Ρόζενμπεργκ και τονίζει ότι «οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας έχουμε έναν επιπλέον λόγο να είμαστε πρωτοπόροι στη μάχη κατά των διακρίσεων, μιας και αυτές μπορεί να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα υγείας, να επηρεάσουν πολιτικές και να διαμορφώσουν τις προτεραιότητες υγείας».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει διασφαλίσει, εδώ και πολλά χρόνια, τη δωρεάν και απρόσκοπτη χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων σε οροθετικά άτομα και πως, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε περισσότερες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του UNAIDS «πρόσβαση στη θεραπεία για όλους».

 

Κλείνοντας το μήνυμα του, ο κ. Ρόζενμπεργκ αναφέρει ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ «εντατικοποιούμε τα προγράμματα μείωσης βλάβης και τη δουλειά στο δρόμο (street work), πλησιάζουμε τους πιο αδύναμους από τους συμπολίτες μας με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, τη σύνδεση με τη θεραπεία και την παραμονή στη θεραπεία. Γιατί, χωρίς να παραγνωρίζουμε την παιδαγωγική για την κοινωνία σημασία που έχουν οι -συχνά βαρύγδουπες- ρητορείες κατά των διακρίσεων, είναι τα  έργα που θα καταφέρουν ικανό χτύπημα στις διακρίσεις και το στιγματισμό κι όχι τα λόγια».