ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τεράστια συνομωσία σε βάρος της καταγγέλλει η Amgen

Τεράστια συνομωσία σε βάρος της καταγγέλλει η Amgen

Μήνυση έχει καταθέσει η Amgen σε κρατικό δικαστήριο τη Καλιφόρνια εναντίον της Coherus Biosciences, υποστηρίζοντας ότι η δεύτερη έχει κλέψει εμπορικά μυστικά της πρώτης. Η υπόθεση σχετίζεται με την ανάπτυξη ενός βιοϊσοδύναμων από την Coherus ανταγωνιστικό σε βιολογικό παράγοντα της Amgen.

 Στη μηνυτήρια αναφορά κατηγορείται η Coherus για «σοβαρή συνωμοσία» που βασίζεται στην πρόσληψη πρώην εργαζομένων της Amgen, οι οποίοι στη συνέχεια φέρεται να έχουν υπεξαιρέσει μονάδες USB με σημαντικές και απόρρητες πληροφορίες.

 Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι έχουν  κλαπεί από την Amgen συγκεκριμένες διαδικασίες λειτουργίας, σελίδες από το σημειωματάριο των εργαστηρίων, ισχύουσες μέθοδοι ανάλυσης, εκθέσεις μεθόδων ανάπτυξης, οι προδιαγραφές ανάπτυξης, έγγραφα που αντικατοπτρίζουν την πορεία βελτιστοποίησης της διαδικασίας, υπολογισμοί κόστους, ακόμα και στρατηγικές τιμολόγησης.

 

Έντονη ήταν η αντίδραση της Coherus που αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

“H Coherus πιστεύει ότι η ενέργεια αυτή είναι χωρίς αξία και θα υπερασπιστούν εναντίον σθεναρά",. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά το αντικείμενο της καταγγελίας της Amgen για δήθεν εμπλοκή της Coherus σε σχέδιο υπεξαίρεσης εμπορικών μυστικών ή διάπραξη άλλων αδικιών», δήλωσε ο Denny Lanfear, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Coherus. «Ερμηνεύουμε την κατάθεση της μήνυσης ως μια προσπάθεια της Amgen να προσφύγει αβάσιμα εναντίον μας, για να καθυστερήσει την κυκλοφορία στην αγορά ανταγωνιστικού προϊόντος της Coherus.

 Το επιχείρημα του Lanfear  ενδέχεται να έχει κάποια  λογική βάση, καθώς δε θα είναι η πρώτη φορά που μια φαρμακευτική εταιρεία χρησιμοποιεί νομικές διαδικασίες σε μια προσπάθεια καθυστέρησης κυκλοφορίας ανταγωνιστικού βιοομοϊδούς στην αγορά, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί έτσι, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι πωλήσεις του φαρμάκου απέφεραν 4,6 δις δολάρια στην Amgen κατά το προηγούμενο έτος.

 

Το συγκεκριμένο φάρμακο, είναι μια θεραπεία που βοηθά στην προστασία από τον κίνδυνο της μόλυνσης και παρέχει υποστήριξη σε ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Το φάρμακο χορηγείται ενέσιμα, 24 ώρες αφού ο ασθενής έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

 

Η ημερομηνία έγκρισης του FDA για το βιοϊσοδύναμο της Coherus αναμένεται στις 9 Ιουνίου, αν και η αγωγή εναντίον της από την Amgen μπορεί επίσης να προκαλέσει κωλύματα στη διαδικασία της αξιολόγησης της αίτησης.