ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Διατίμηση και Παρατηρητήριο Τιμών ζητούν για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην ελεύθερη αγορά

Διατίμηση και Παρατηρητήριο Τιμών ζητούν για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην ελεύθερη αγορά

Είναι αλήθεια ότι τα «πάρτι» έπρεπε κάποτε να τελειώσουν στον ευρύτερο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου. Και με την κρίση μοιραία σταμάτησαν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στόχος μας πρέπει να είναι το κυνήγι μαγισσών ενάντια στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα…

Ο λόγος για το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ που επεξεργάζονται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα τιμολογούν τα ιατροτεχνολογικά  υλικά που κυκλοφορούν στην ελεύθερη αγορά με τον μέσο όρο των 3 φθηνότερων τιμών της ΕΕ.

Πως θα βρίσκουν τις τιμές αυτές σε κάθε προϊόν - είδος και μάρκα- σε κάθε χώρα της Ευρώπης;

Άγνωστο! Στο ΣΕΙΒ απλά αναρωτιούνται μήπως δεν άκουσαν καλά.

Κι όχι μόνον αυτό αλλά σχεδιάζουν να βάλουν Παρατηρητήριο Τιμών στην ελεύθερη, ιδιωτική πώληση των προϊόντων τα οποία πωλούν τα μέλη του ΣΕΙΒ εντός Ελλάδος όπως ακριβώς συμβαίνει με το Παρατηρητήριο για τα προϊόντα που πωλούνται στα δημόσια νοσοκομεία.

Με την πληροφορία αυτή έφυγαν τα μέλη του ΣΕΙΒ από την τελευταία τους συνάντηση με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την Παρασκευή και ακόμα αναρωτιούνται... Ποιος θα καταγράφει από όλη την Ευρώπη όλα τα προϊόντα κάθε είδους και θα ξέρει ανά πάσα στιγμή ποιες είναι οι 3 φθηνότερες τιμές ώστε να βγαίνει ο μέσος όρος για την Ελλάδα;

Πότε θα γίνει αυτό και με ποια λογική βάζουν όρια στην ελεύθερη αγορά και διακίνηση προϊόντων;

Βασικά λογική δεν υπάρχει αλλά μόνο η φιλοσοφία του κρατισμού και της στοχοποίησης του επιχειρείν και του κέρδους. Θα υπήρχε όπως συμβαίνει τώρα Παρατηρητήριο Τιμών για τα προϊόντα που πωλούνται στα δημόσια νοσοκομεία και δεν θα υπήρχε καμία παρέμβαση στο υπόλοιπο σύστημα πώλησης. Αλλά επειδή τώρα οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται από τα φαρμακεία που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, προσπαθούν να κατεβάσουν κι άλλο τις τιμές και στην αγορά αυτή. Αγνοώντας ότι η αγορά αυτορυθμίζεται ανάλογα την πληθώρα των προϊόντων και την ζήτηση.

Αν εισάγουμε πολλά ίδια προϊόντα διαφορετικής φίρμας, κάποια θα είναι ακριβότερα και κάποια φθηνότερα. Ο καταναλωτής θα παίρνει αυτό που έχει ανάγκη και του οποίου μπορεί να πληρώσει την συμμετοχή.

Πάντως ό,τι κι αν συμβεί, ο ΣΕΙΒ βρίσκεται από τα τέλη του προηγούμενου έτους σε αναστάτωση και δεν ξέρει από πού να προφυλαχτεί ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι θέσεις εργασίας. Κανείς δεν θέλει να είναι παράνομος ή εκτός «παιχνιδιού». Αλλά επειδή οι κανόνες φτιάχνονται από άλλους, πρέπει απλά να προσαρμοστούν!

 

Μ.Τ.