ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Έρευνα διαπιστώνει διαφορά προσδόκιμου ζωής δέκα ετών μεταξύ Αμερικανών και Καναδών με κυστική ίνωση

Έρευνα διαπιστώνει διαφορά προσδόκιμου ζωής δέκα ετών μεταξύ Αμερικανών και Καναδών με κυστική ίνωση

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Νέα μελέτη που εξέτασε το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με κυστική ίνωση στις ΗΠΑ και τον Καναδά δημοσιεύτηκε πρόσφατα, διαπιστώνοντας πολύ μεγάλη διαφορά στη διάρκεια ζωής μεταξύ των πολιτών των υπό διερεύνηση περιοχών, με μέσο προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ 40,6 έτη σε σύγκριση με 50,9 έτη στον Καναδά.

 

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Κυστικής Ίνωσης των ΗΠΑ και διεξήχθη από ερευνητές στο Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο, διαπίστωσε τη δεκαετή διαφορά προσδόκιμου ζωής στις δύο περιοχές από τη σύγκριση των στοιχείων 5.941 ασθενών σε μητρώα στις ΗΠΑ και των στοιχείων 45.456 ασθενών σε καναδικά μητρώα.

 

Τεράστια η σημασία του συστήματος Υγείας για τους ασθενείς

Η σημασία της υψηλής ποιότητας φροντίδας προς τους ασθενείς με κυστική ίνωση (ΚΙ) στον Καναδά αναδείχτηκε από την έρευνα, καθώς ακόμα και συγκρίνοντας ασθενείς με ΚΙ  που είχαν ιδιωτική ασφάλιση στις ΗΠΑ και την ανάλογη φροντίδα, με ασθενείς με ΚΙ που είχαν κρατική ασφάλιση στον Καναδά και λάμβαναν την ανάλογη φροντίδα υγείας, και πάλι το  προσδόκιμο ζωής στον Καναδά ήταν πολύ υψηλότερο.

Η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν έγινε σύγκριση με τους ασθενείς που στηρίζονται στα δημόσια συστήματα υγείας Medicare και Medicaid των ΗΠΑ ή εκείνους που δεν έχουν καθόλου ασφάλιση, με 36% έως 77% εμφάνισαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου οι Αμερικανοί ασθενείς έναντι των ασθενών στον Καναδά.

 Η κυστική ίνωση προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου του εβδόμου χρωμοσώματος και προσβάλλει πολλά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα και σε αδένες του σώματος, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή ζωτικών οργάνων, περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία και τελικά την ανεπάρκεια των οργάνων του σώματος.

 

Η έρευνα δεν επεκτάθηκε στις αιτίες διαφοράς του προσδόκιμου, αλλά πολλές εικασίες αναφέρθηκαν, όπως η διαφορά στη διατροφή των ασθενών του Καναδά και των ασθενών στις ΗΠΑ. Στον Καναδά, στη δεκαετία του 1970, ξεκίνησε μία προσπάθεια διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες. Η δίαιτα έκτοτε ακολουθείται σε όλο τον κόσμο και συσχετίζεται άμεσα με την πιθανότητα αύξησης της επιβίωσης και τη διάρκεια ζωής.

 «Η καλύτερη κατανόηση των αιτιών πίσω από τις διαφορές στα ποσοστά επιβίωσης είναι ζωτικής σημασίας για την αποστολή μας για να βελτιώσει και να επεκτείνει τη ζωή των ατόμων με κυστική ίνωση», δήλωσε ο Δρ Μπρους Μάρσαλ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης για το Ίδρυμα Κυστικής Ίνωσης.

Όπως αναφέρει ο Δρ Μάρσαλ, το επόμενο βήμα για την έρευνα θα είναι να ανακαλυφθούν ακριβώς ποιοι παράγοντες (όπως το ρόλος της διατροφής και του καθεστώτος ασφάλισης) και πώς εμπλέκονται στη διαφορά προσδόκιμου ζωής και την εξεύρεση αποτελεσματικής δράσης για τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στις ΗΠΑ.