ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ας σεβαστούμε τον πιο απαραίτητο μηχανισμό διασφάλισης της καλής μας υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ας σεβαστούμε τον πιο απαραίτητο μηχανισμό διασφάλισης της καλής μας υγείας

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

O ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει ελαττώσει τον ύπνο σε επικίνδυνο για την υγεία μας βαθμό, ενώ και οι συνθήκες ύπνου κάθε άλλο παρά οι ενδεδειγμένες είναι, με αποτέλεσμα ένας στους τρεις ενηλίκους παραπονείται για κάποια διαταραχή του ύπνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και ο Παγκόσμιος Σύλλογος Ύπνου (World Association of SLEEP Medicine, WASM), αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, όρισαν την Παρασκευή πριν την Εαρινή Ισημερία, ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου στην υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.

Ο επαρκής ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ενέργειά του. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ευνοεί την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση, βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης και της μάθησης, βοηθά στην εξισορρόπηση της ορμονικής λειτουργίας, καθώς και στη βελτίωση της διάθεσης.

 

Πότε ο ύπνος είναι επαρκής 

Ο ύπνος θεωρείται επαρκής όταν κάποιος ξυπνάει και αισθάνεται ανανεωμένος χωρίς να νιώθει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι 8 ώρες ύπνου κάθε ημέρα είναι απαραίτητες. Ούτε η έλλειψη ύπνου ούτε η υπερβολή ωφελούν τον οργανισμό. Η συνήθεια της στέρησης του ύπνου μάς κάνει να θεωρούμε πλέον φυσιολογικό να κοιμόμαστε ελάχιστα, 4 με 5 ώρες και να ξυπνάμε κάθε πρωί κουρασμένοι. Ωστόσο, αυτό είναι τεράστιο λάθος.

Μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει πως άτομα που συστηματικά δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων

 

Ύπνος και διαχείριση του στρες

Δεν είναι μόνο η διάρκεια του ύπνου που έχει τεράστια σημασία. Η ποιότητα του ύπνου μας, που εξαρτάται από τις συνθήκες που κοιμόμαστε, αλλά και η κατάσταση του οργανισμού πριν κοιμηθεί, παίζουν το δικό τους καταλυτικό ρόλο.

Από τις απογευματινές ώρες, οι ρυθμοί δουλειάς και γενικότερα των δραστηριοτήτων μας πρέπει να χαλαρώνουν. Με το φως της ημέρας, το σώμα παράγει μελατονίνη, μια κρίσιμη ορμόνη του ύπνου και ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τη νύχτα, η μελατονίνη εκρήγνυται στον οργανισμό προκαλώντας υπνηλία και δείχνοντας στον οργανισμό πώς είναι ώρα για ξεκούραση και ανανέωση. Αυτό πρέπει να το σεβαστούμε και να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας κατάλληλα για την ιερή στιγμή του ύπνου! Γίνεται φανερό ότι η έντονη εργασία έως τις βραδινές ώρες, το ξενύχτι, το αργοπορημένο δείπνο, η δυνατή μουσική, οι άστατες ώρες ύπνου, η καφεΐνη και το αλκοόλ, η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ή οι φάκελοι εργασίας δίπλα στο κρεβάτι, όλες οι «εξελιγμένες» καθημερινές μας συνήθειες, επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο μας και καταστρέφουν κάθε ευεργετική δράση που έχει στον οργανισμό μας.

Τηρώντας μία σταθερή ρουτίνα χαλάρωσης από το απόγευμα έως την ώρα κατάκλισης και διαμορφώνοντας ευχάριστα και σωστά το χώρο που κοιμόμαστε επιτυγχάνουμε καλύτερης ποιότητας ύπνο αποφορτίζουμε το σώμα μας και δίνουμε υγεία και ενέργεια στον οργανισμό μας.