ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Εξεταστική επιτροπή για την Υγεία ή για το θεαθήναι;

Εξεταστική επιτροπή για την Υγεία ή για το θεαθήναι;

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος και των άρθρων 144 – 149 του Κανονισμού της Βουλής, η Ολομέλεια της Bουλής μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος.

Η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών.

 

Μετά την oλoκλήρωση της έρευνας, η επιτροπή αξιολογεί τις απoδείξεις που συνέλεξε και συντάσσει αιτιολογημένο πόρισμα, στο οποίο καταχωρίζονται και οι γνώμες της τυχόν μειοψηφίας.

Με πρόταση του ενός πέμπτου (1/5) του συνόλου των βουλευτών, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής για συζήτηση, η οποία διεξάγεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 137 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο θεσμός των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής είναι λίαν αμφιλεγόμενος. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ικανό ποσοστό εκ του συνόλου των βουλευτών έχει εκφράσει κατά διαστήματα την αρνητική στάση του έναντι του εν λόγω θεσμού.

 

Ανεξαρτήτως, όμως, του ως άνω δεδομένου, η προαναγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποίαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα καταθέσουν πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα... "σκάνδαλα στην Υγεία", ενέχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα λογικής, αν όχι θεσμικής εντιμότητας.

 

Τα αναφερόμενα από την κυβερνητική πλειοψηφία ως "σκάνδαλα στην Υγεία", με πρωταγωνιστή στην... καταγγελία τους τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, βρίσκονται όλα στην διάθεση των αρμοδίων εισαγγελέων, είτε για το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πρόκειται είτε για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων είτε για το ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας "Ερρίκος Ντυνάν"...

 

Η προαναγγελία του Αλέξη Τσίπρα δείχνει μόνον ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένη από τη δουλειά των εισαγγελέων και σπεύδει να συγκροτήσει ένα παράλληλο πεδίο "διερεύνησης" σκανδάλων, ένα πεδίο κοινοβουλευτικών "ανακρίσεων" και άμετρου εντυπωσιασμού, ασφαλώς, το οποίο, αφού θα υπάρχει πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αυτό, θα μπορέσει να εκδώσει κατά βούληση το επιθυμητό "πόρισμα" για τα αναφερόμενα από την κυβέρνηση ως "σκάνδαλα στην Υγεία".

 

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν πληροφορηθεί με κάποιον τρόπο ότι η εισαγγελική διερεύνηση των εν λόγω "σκανδάλων στην Υγεία" δεν έχει αποδώσει τα... επιθυμητά για την κυβέρνηση στοιχεία και αποτελέσματα...

 

Σπεύδει, λοιπόν, η κυβέρνηση να υποκαταστήσει τους αρμοδίους εισαγγελείς!