ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Παγκόσμιος κόμβος στις βιοεπιστήμες η Ινδία έως το 2020

Παγκόσμιος κόμβος στις βιοεπιστήμες η Ινδία έως το 2020

γράφει η Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το δρόμο προς την ανάπτυξη έχει χαράξει και βαδίζει σε αυτόν με σταθερά βήματα η Ινδία, που παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, διαγράφει μία ανοδική πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη, την ώρα που εμείς αναμένουμε την ανάπτυξη να έρθει εξ ουρανού, ενώ τα μόνα σχέδια που κάνουμε είναι αλληλοεξόντωσης της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

 

Η ινδική κυβέρνηση, λοιπόν, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μετατρέψει τη χώρα σε σημείο αναφοράς για την παγκόσμια δραστηριότητα της βιοτεχνολογίας, μέσω του Biotechnology Industry Research Assistance Council (Birac), το οποίο γιόρτασε την πέμπτη επέτειο από την ίδρυσή του αυτή την εβδομάδα.

 

Υπό τη ρυθμιστική αρχή του Τμήματος Βιοτεχνολογίας (Department of Biotechnology-DBT), το Birac είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός της ινδικής κυβέρνησης, ο οποίος λειτουργεί με στόχο τη διευκόλυνση της έρευνας και της καινοτομίας των βιοτεχνολογικών εταιρειών που αναπτύσσονται, ενεργώντας ως επαφή στήριξης των συμφερόντων για την ανάπτυξη εθνικών προϊόντων. Προσφέρει βοήθεια σε όλα τα στάδια ανάπτυξης: από την ιδέα έως στην εμπορευματοποίηση. Στα πέντε χρόνια που λειτουργεί ο Οργανισμός έχει προσφέρει υποστήριξη σε πάνω από 600 projects και 850 βιοτεχνολογικά έργα και start-ups, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 66 νέων τεχνολογιών και 120 κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

«Η έρευνα και η καινοτομία είναι ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν επικεντρωθεί», σχολίασε ο Y. S. Chowdary, υφυπουργός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Γεωλογικών Επιστημών. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Birac έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά κυβερνητικά μέτρα για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, στο οποίο θα ανθίσει η έρευνα και η ανάπτυξη, στη χώρα. Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε την Ινδία ως ένα παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας μέχρι το 2020 και το Birac άνοιξε το δρόμο για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος».

 

Χρηματοδοτούμενος από το DBT, ο Οργανισμός μπορεί να υπερηφανεύεται για σημαντικές διεθνείς συνεργασίες με γνωστούς οργανισμούς όπως το Wellcome Trust, το Nesta και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Το Birac θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στο σχέδιο Start-Up India Action Plan, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης νεοσύστατων εταιρειών.