ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ασθενοφόρα υπό διάλυση, όπως και τα Κέντρα Υγείας ...

Ασθενοφόρα υπό διάλυση, όπως και τα Κέντρα Υγείας ...

Η κατάσταση του ΕΚΑΒ και των νοσοκομείων είναι "εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή ασθενών και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα...

Παγιοποιούνται οι διακομιδές σε καρότσες αγροτικών και άλλα μεταφορικά μέσα την ώρα που έχει σημειωθεί αύξηση διακομιδών κατά 30% τα τελευταία τρία χρόνια λόγω κατάρρευσης των νοσοκομείων", καταγγέλλουν από την ΠΟΕΔΗΝ. Και δίνουν το παράδειγμα από τα Φάρσαλα όπου χρειάστηκε την Κυριακή να μεταφερθεί ασθενής με ασθενοφόρο αλλά τελικά, μεταφέρθηκε το …όχημα με γερανό καθώς χάλασε στα μέσα της διαδρομής!

Όπως λένε από την ΠΟΕΔΗΝ, πολλά περιφερειακά νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της έλλειψης Ειδικευμένων Ιατρών βασικών ειδικοτήτων, την έλλειψη ιατρικών μηχανημάτων (όπως Αξονικοί) και την αδυναμία να εκτελέσουν ακόμη και απλές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ανάγκες σε διακομιδές εκτάκτων περιστατικών από το ΕΚΑΒ τα τελευταία 3 χρόνια αυξήθηκαν 30%. Αυτό δείχνει την κατάρρευση των Δημοσίων Νοσοκομείων, σε προσωπικό, υλικά, υποδομές και ιατρικά μηχανήματα. Οι ανάγκες σε διακομιδές αυξάνονται και του ΕΚΑΒ ημέρα με την ημέρα χειροτερεύει η διαχειριστική του ικανότητα.

Και σα να μην έφταναν αυτά  που καταγγέλλουν από την ΠΟΕΔΗΝ, έχουμε κι αυτά που αποκαλύπτουν οι τοπικές κοινωνίες για τα χάλια των διακομιδών…

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση, ότι τώρα έχουμε και χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας από τους ίδιους τους γιατρούς που την υπηρετούν. Γιατροί λοιπόν βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να κινείται ένα ασθενοφόρο στην Κεφαλονιά!

Όπως αναφέρουν το ionianpress.gr και το kefaloniaPRESS.gr, στο Κέντρο Υγείας Σάμης από την ίδρυσή του κιόλας υπάρχει ασθενοφόρο που πριν ενταχθεί στο ΕΚΑΒ κάλυπτε τη περιοχή από Πόρο μέχρι Φισκάρδο. Από όταν εντάχθηκε στο ΕΚΑΒ, πηγαίνει όπου υπάρχει περιστατικό δηλαδή σε όλη τη Κεφαλονιά.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω μη πληρωμής των καυσίμων του από την υπηρεσία στην οποία ανήκει, για να κινηθεί το ασθενοφόρο σε έκτακτα και σοβαρά περιστατικά, τα καύσιμα τα πληρώνουν οι γιατροί.

Κατά τα άλλα, «δεν υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Όλα είναι υπό έλεγχο στο ΕΣΥ, η χρηματοδότηση είναι επαρκής και παντού γίνονται προσλήψεις που έχουν ομαλοποιήσει το σύστημα».

Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει  η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που από τη μία δεν μπορεί να «μαζέψει» την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία και από την άλλη το αρνείται.  

 

Μ.Τ.