ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Νέες προϋποθέσεις από ΕΟΠΥΥ στην κατάθεση των δικαιολογητικών για τη χορήγηση φαρμάκων

Νέες προϋποθέσεις από ΕΟΠΥΥ στην κατάθεση των δικαιολογητικών για τη χορήγηση φαρμάκων

Νέες προϋποθέσεις θέτει ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό του σε ό,τι αφορά την κατάθεση των δικαιολογητικών για τη χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), των φαρμάκων για εξωσωματική και των φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα υποχρεώνοντας πλέον τον ασθενή, εάν δεν μπορεί ο ίδιος ή πρώτου βαθμού συγγενικό του πρόσωπο (γονείς ή παιδιά) να μεταβεί στην αρμόδια υπηρεσία για να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να χορηγεί επίσημη εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή σε όποιο άλλο πρόσωπο βρεθεί πρόθυμο για να τον εξυπηρετήσει.

Πιο συγκεκριμένα η εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη με θέμα «Σχετικά με τη λειτουργία Επιτροπών Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους και Επιτροπών Εξωσωματικής Γονιμοποίησης», αναφέρει ότι «σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. Πρωτ. Οικ. 21165/6-6-14 εγκυκλίου η οποία αναφέρεται στη λειτουργία Επιτροπών Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους ΕΟΠΥΥ διευκρινίζεται ότι, εφεξής η κατάθεση δικαιολογητικών για την έγκριση φαρμάκων υψηλού κόστους θα διενεργείται από τον ασθενή ή συγγενή του α’ βαθμού ή άλλο εξουσιοδοτημένο νόμιμα πρόσωπο, με θεώρηση γνησίου υπογραφής εξουσιοδοτούντος από Δημόσια Αρχή. Η εξουσιοδότηση θα προσαρτάται στο φάκελο με τα παραστατικά που υποβάλλονται κάθε φορά στην Επιτροπή».

Οι εν λόγω Επιτροπές, λειτουργούν στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα και στην Αλεξανδρούπολη.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στην επαρχία προσέρχονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση ή Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων, η οποία συλλέγει τα δικαιολογητικά και τα αποστέλλει στην αρμόδια Επιτροπή.

Οι ασφαλισμένοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για τη χορήγηση 32 ειδικών σκευασμάτων για διάφορες παθήσεις και εννέα για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι Επιτροπές εξετάζουν, επίσης, αιτήματα για ραδιοφάρμακα, φάρμακα εξωτερικού που αφορούν ατομικές παραγγελίες ή έκτακτες εισαγωγές.

Αφορούν, επίσης, φάρμακα των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 82961 (ΦΕΚ 2219 Β’/09.09.2013), τα οποία εισάγονται με έκτακτες διαδικασίες από τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ έως την οριστική αξιολόγηση τους από την αρμόδια επιτροπή ή τη λήξη της ενδεδειγμένης περιόδου θεραπείας.