ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Κάνει... κύκλους!

Κάνει... κύκλους!

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Σε μία πολύ σοβαρή αντίφαση περιήλθε την περασμένη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στον «πυρήνα» της ομιλίας του κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της διημερίδας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 

Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, είναι αν, στο σημερινό περιβάλλον λιτότητας, υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης χρηματοδότησης και αποτελεσματικής  λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους.

Ο Ανδρέας Ξανθός έδωσε την εξής αντιφατική όσο και κυκλική απάντηση:

«Η απάντηση είναι ναι, υπό την προϋπόθεση της ενίσχυσης τους με ανθρώπινους και υλικούς πόρους και της μεταρρύθμισης τους, με στόχο την καθολικότητα, την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα. Υπό τον όρο δηλαδή της σταδιακής «απεξάρτησης» από τη λιτότητα και της σύγκλισης των δημόσιων δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους»...

Μα, η ερώτηση είναι ακριβώς τι μπορεί να γίνει με την Υγεία σε περιβάλλον λιτότητας! Ο κυκλικός χαρακτήρας της σκέψης την οποία διατύπωσε ο Ανδρέας Ξανθός καθίσταται πασιφανής...

 

Διαμαρτυρήθηκε και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Μετά την σχετική διαμαρτυρία εκ μέρους του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) για τη μη πρόσκληση του Συλλόγου να συμμετάσχει στις εργασίες της διεθνούς διημερίδας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την οποία διοργάνωσε χθες και προχθές η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ήταν η σειρά, χθες, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.), η οποία εξέφρασε τη δική της διαμαρτυρία για την απουσία της Οδοντιατρικής από το πρόγραμμα και τις εργασίες της διεθνούς διημερίδας.

Η σχετική ανακοίνωση της Ε.Ο.Ο. αναφέρει τα εξής:

«Παρακολουθούμε και μετέχουμε στις εργασίες της διεθνούς διημερίδας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπου με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι από τις στρογγυλές τράπεζες και τις ομιλίες – εισηγήσεις απουσιάζει, για μία ακόμη φορά, η θεματική της στοματικής υγείας, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί ουσιαστική και βασική παράμετρο της γενικής υγείας των ατόμων.

Θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε, επίσης, ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία διαθέτει στις τάξεις της λαμπρούς επιστήμονες και ειδικούς της στοματικής υγείας, οι οποίοι θα ήταν λογικό να έχουν κληθεί, προκειμένου να εμπλουτίσουν τον διάλογο στην διημερίδα με τα θέματα και τους προβληματισμούς του αντικειμένου τους».