ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ο ΕΟΠΥΥ θέλει να πληρώνει Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για απλές ιατρικές πράξεις... Τι δεν κατάλαβες; Λεφτά υπάρχουν!

Ο ΕΟΠΥΥ θέλει να πληρώνει Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για απλές ιατρικές πράξεις... Τι δεν κατάλαβες; Λεφτά υπάρχουν!

Ο ΕΟΠΥΥ αφαίρεσε χθες το δικαίωμα να κάνουν  ενέσεις μέσα στον οφθαλμό (για την θεραπεία της ωχράς κηλίδας), σε οφθαλμιάτρους που δεν δραστηριοποιούνται σε κανονική κλινική αλλά εργάζονται σε Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ).

Έτσι, για μια ιατρική πράξη που στον δυτικό κόσμο γίνεται ακόμα και από εξειδικευμένους νοσηλευτές, θα πρέπει ο ασθενής να πάει σε κανονικό νοσοκομείο ή κλινική. Πάντως στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας με οφθαλμιατρικό αντικείμενο που διαθέτουν και άσηπτες χειρουργικές αίθουσες, δεν θα μπορούν να υποβάλλονται στην απλή αυτή διαδικασία!

Οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας είναι εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα (π.χ. για εξωσωματικής, ή διόρθωση οφθαλμιατρικών παθήσεων, ή γαστρεντερολογικές επεμβατικές εξετάσεις κ.ά.) που εκτός από εξεταστήρια διαθέτουν και κανονικές χειρουργικές αίθουσες με άσηπτο περιβάλλον. Σε αυτές γίνεται είτε με τοπική αναισθησία είτε με μέθη και παρουσία αναισθησιολόγου, μικρές επεμβατικές ιατρικές πράξεις για τις οποίες δεν απαιτείται μετά νοσηλεία και ο ασθενής αφού περάσει μερικές ώρες παρακολούθησης, αποχωρεί. Με την παρουσία των ΜΗΝ έχουν μειώσει τα έξοδα νοσηλείας τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες δυτικές χώρες εδώ και δεκαετίες. Στην χώρα μας, όμως, δέχονται «πόλεμο» από κεντρική κυβέρνηση, συμφέροντα και ΕΟΠΥΥ ώστε απλά να μην υπάρχουν! 

Χθες σταμάτησε η δυνατότητα να γίνονται οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (δηλαδή ενέσεις μέσα στον οφθαλμό) στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας Δηλαδή δεν έχουν δυνατότητα οι οφθαλμίατροι με οργανωμένα κέντρα να κάνουν τις ενέσεις που βοηθούν στις παθήσεις της ωχράς κηλίδας. Αυτή ήταν η απόφαση του αντιπρόεδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεωργακόπουλου, επειδή οι ΜΗΝ δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν υπάρχει απόφαση από τη Πολιτεία για το ποιες ιατρικές πράξεις μπορούν να κάνουν οι οφθαλμίατροι σε αυτές...

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Δατσέρης, αντιπρόεδρος της ΠΕΜΗΝ, «οι ιδιωτικές κλινικές αντίθετα, έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και για τον λόγο αυτό μπορούν να πληρώνονται μέσω ΚΕΝ. Και αυτό είναι οξύμωρο καθώς οι ΜΗΝ αφού δεν έχουν σύμβαση, δεν επιβαρύνουν το Δημόσιο! Όσον αφορά ποιες πράξεις πρέπει να γίνονται είναι επίσης οξύμωρο να πρέπει η Πολιτεία να τις υποδείξει καθώς ο οφθαλμίατρος βάσει της εκπαίδευσής και ιατρικής εξειδίκευσής του, είναι φυσιολογικό να κάνει μόνο οφθαλμολογικές πράξεις κ όχι γυναικολογικές!».

Και συνεχίζει ο κ. Δατσέρης λέγοντας: «Γιατί οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (η απλούστερη των πράξεων που στην Αγγλία διενεργείτε και από νοσηλεύτριες) γίνονται δώρο στις ιδιωτικές κλινικές; Μήπως για για να χρεώνεται επιπλέον το Δημόσιο;».

Εγκύκλιος ΜΗΝ