ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ας αντιμετωπίσουμε την Πάρκινσον καταρρίπτοντας τους μύθους

Ας αντιμετωπίσουμε την  Πάρκινσον καταρρίπτοντας τους μύθους

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Δύο αιώνες μετά την πρώτη περιγραφή της Νόσου Πάρκινσον, η Ιατρική μπορεί, σήμερα καλύτερα από ποτέ, να την ελέγξει και να την αντιμετωπίσει, προσφέροντας πολλά και καλά χρόνια ζωής στους ασθενείς, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του τρέμουλου και του εγκλεισμού στο σπίτι που συνοδεύει το άκουσμα και μόνο της νόσου.

 

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση», δρ Παναγιώτης Ζήκος, Νευρολόγος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

25.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον

 

Η είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική ασθένεια (μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ). Προσβάλλει 7-10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, με τα ποσοστά της να κυμαίνονται από 1% στις ηλικίες άνω των 60 ετών έως 4% στους πληθυσμούς άνω των 80 ετών. Η μέση ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων της είναι τα 60 χρόνια, αλλά στο 10% των περιπτώσεων τα πρώτα συμπτώματα αρχίζουν σε ηλικία 20-50 ετών.

 

#UniteForParkinsons

 

Ασθενείς, φροντιστές και γιατροί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα μία ασθένεια, η οποία παρότι προσβάλλει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλούς μύθους. Το σύνθημα της φετινής αφιερωματικής ημέρας (11 Απριλίου) είναι #UniteForParkinsons και σηματοδοτεί την πανευρωπαϊκή εκστρατεία που άρχισε η EPDA για να παρακινήσει τους ασθενείς να συμμετάσχουν στις Κοινότητες Πάρκινσον.

 

7 μύθοι για το Πάρκινσον

 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Νόσο Πάρκινσον, επισημαίνονται από την εταιρεία εθελοντών και ασθενών με νόσο Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ- Κίνηση» οι σημαντικότεροι μύθοι γύρω από την ασθένεια:

 

Μύθος 1: Η νόσος Πάρκινσον επηρεάζει μόνο την κίνηση.

 

Η αλήθεια: Έχει πολλά κινητικά αλλά και μη κινητικά συμπτώματα, αφού ανάλογα με το στάδιό της μπορεί να επηρεάσει τα πάντα: από την όσφρηση, την ψυχική διάθεση (προκαλεί κατάθλιψη σε έξι στους δέκα ασθενείς), την κατάποση, και τον ύπνο (προκαλεί πολύ «ζωντανά» όνειρα) έως τη λειτουργία των εντέρων (δυσκοιλιότητα - λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα), την εφίδρωση (υπεριδρωσία), τη σκέψη (αργή έως και άνοια), την ομιλία, την έκφραση του προσώπου και τις κινήσεις.

 

Μύθος 2: Το τρέμουλο (τρόμος) είναι το πιο συχνό κινητικό σύμπτωμα.

 

Η αλήθεια: Το πιο συχνό κινητικό σύμπτωμα είναι η βραδυκινησία, δηλαδή οι αργές κινήσεις. Αν ένας ασθενής τρέμει, χωρίς να έχει βραδυκινησία, δεν έχει νόσο Πάρκινσον. Παρότι λοιπόν όλοι ξέρουν το τρέμουλο ως κύριο σύμπτωμα του Πάρκινσον, στην πραγματικότητα το 30% των ασθενών δεν το έχουν, ενώ αντίθετα όλοι εκδηλώνουν βραδυκινησία.

 

Μύθος 3: Δεν υπάρχει τρόπος να διαγνωστεί η νόσος.

 

Η αλήθεια: Αν και δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απεικονιστική ή διαγνωστική εξέταση, ο εξειδικευμένος γιατρός μπορεί με μία λεπτομερή κλινική εξέταση να θέσει τη διάγνωση, συνεπικουρούμενος από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και από ειδικά ερωτηματολόγια. Μπορεί επίσης να ζητήσει  απεικονιστικές εξετάσεις που θα αποκλείσουν άλλα νοσήματα που μοιάζουν με τη νόσο Πάρκινσον.

 

Μύθος 4: Δεν υπάρχει θεραπεία.

 

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει τρόπος ίασης της νόσου, δηλαδή τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από αυτήν. Υπάρχουν όμως πολλές και διαφορετικές θεραπείες (φαρμακευτικές, επεμβατικές, φυσικοθεραπείες, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, γυμναστική, προσαρμογές στον τρόπο ζωής) που μπορούν να χαρίσουν για πολλά χρόνια μια σχεδόν φυσιολογική ζωή στον ασθενή. Μάλιστα για κάθε στάδιο της νόσου και σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, ενδείκνυται και άλλη θεραπεία.

 

Μύθος 5: Η νόσος Πάρκινσον είναι κληρονομική.

 

Η αλήθεια: Η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή και πιστεύεται ότι στην ανάπτυξή της παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες (περιβαλλοντικοί και γενετικοί). Μόνο το 5% έως 10% των κρουσμάτων έχουν αληθινή γενετική συσχέτιση.

 

Μύθος 6: Το Πάρκινσον προκαλεί ακινησία.

 

Η αλήθεια: Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται βαθμιαία και αυτό ισχύει και για τα κινητικά προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο ο ασθενής πρέπει από τα πρώτα κιόλας στάδια να κινείται όσο περισσότερο μπορεί, κάνοντας συστηματικά γυμναστική και φυσικοθεραπείες. Με την κατάλληλη θεραπεία και τη γυμναστική, μπορεί να παρατηρηθεί σοβαρός περιορισμός της κινητικότητας μόνο μετά από τουλάχιστον 15-20 χρόνια νόσου.

 

Μύθος 7: Το Πάρκινσον είναι ασθένεια των ηλικιωμένων.

 

Η αλήθεια: Μπορεί να προσβάλλει και πολύ νεότερους ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 5%-10% των ασθενών έχουν ηλικία κάτω των 50 ετών, αφού η ασθένειά τους άρχισε όταν ήταν 30άρηδες ή ακόμα και 20άρηδες. Στους νεαρούς ασθενείς χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το επίμονο «πιάσιμο» στον ώμο, για το οποίο δεν ανευρίσκεται εμφανής αιτία.

 

Νέες Κοινότητες Πάρκινσον δημιουργούνται σε όλη τη χώρα

 

Η «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση» μετατρέπεται σε πανελλαδικό σύλλογο, αλλάζοντας το καταστατικό της και δημιουργώντας Κοινότητες Πάρκινσον σε διάφορες περιοχές (Χαλκίδα, Αλεξανδρούπολη, Βόλο και αλλού), καθώς με την κοινωνικοποίηση και την αλληλοστήριξή τους οι ασθενείς μέσα στις Κοινότητες αποκομίζουν οφέλη και αντιμετωπίζουν καλύτερα την πάθησή τους και τα συμπτώματά της.

 Στην ιστοσελίδα www.parkinsonportal.gr, η Επίκουρος Κίνηση παραθέτει ό,τι νέο απασχολεί την ιατρική κοινότητα, την πορεία και εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας, σχετικά με τη νόσο, ενώ υπάρχει και Γραμμή Βοήθειας και Ενημέρωσης για τους ασθενείς στο  210-2224466  που λειτουργεί από τις δέκα το πρωί έως τις έξι το απόγευμα καθημερινές.