ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Εξέταση αίματος ανιχνεύει ενδείξεις ανάπτυξης καρκίνου ένα χρόνο πριν την εκδήλωσή του

Εξέταση αίματος ανιχνεύει ενδείξεις ανάπτυξης καρκίνου ένα χρόνο πριν την εκδήλωσή του

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μια ερευνητική ομάδα στο Francis Crick Institute, στο Λονδίνο, ανακάλυψε έναν νέο τρόπο ανάλυσης του αίματος σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως εκδηλώσει καρκίνο για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει πιθανότητα υποτροπής.

Η δοκιμασία, γνωστή ως υγρή βιοψία, είναι σε θέση να ανιχνεύσει ίχνη ασταθούς DNA του καρκίνου στο αίμα, τα οποία δίνουν ενδείξεις για την ανάπτυξη καρκίνου σε ασθενείς.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 100 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες διαπίστωναν αυξανόμενα επίπεδα καρκίνου στο DNA στο αίμα των ασθενών που στη συνέχεια επανεμφάνισαν καρκίνο. Για την ερευνητική διαδικασία, οι ασθενείς έκαναν αιματολογικές εξετάσεις κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες, βοηθώντας τους επιστήμονες να παρακολουθήσουν το DΝΑ που ελήφθη από τα δείγματα ασθενών σε πρώτη φάση του καρκίνου (πριν τη θεραπεία) για να διαπιστώσουν αν το ίδιο DNA επανεμφανίστηκε σε εξετάσεις, υποδεικνύοντας υποτροπή.

«Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στον καρκίνο του πνεύμονα θα μπορούσαμε να ανοίξουμε κλινικές δοκιμές, όπου ασθενείς με νόσο που δεν είναι ακόμη ορατή μέσω ιατρικής απεικόνισης μπορούν να θεραπευτούν με νέα φάρμακα», λέει ο καθηγητής Charles Swanton, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Θα μπορούσαμε, επίσης, να εξετάζουμε DNA όγκου στο αίμα για να παρακολουθούμε πόσο καλά λειτουργούν οι θεραπείες».

Η εξέταση, που ονομάστηκε TRACERx, πέτυχε να προβλέψει σε 24 ασθενείς μέσω ειδικών αιματολογικών εξετάσεων, με ακρίβεια 92% την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου. Το σημαντικό είναι ότι με την εξέταση θα μπορούσε να καθοριστεί όχι μόνον εάν ο καρκίνος ήταν πιθανό να επανεμφανιστεί, αλλά να χρησιμεύσει και για τη θεραπεία σημείων καρκίνου σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η εξέταση σημαίνει πολλά και για τον έγκαιρο προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των θεραπειών, ενώ οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία, μέσω των εξετάσεων αίματος.

Είναι κατανοητό ότι η καθυστέρηση στη διάγνωση του καρκίνου δυσχεραίνει τη θεραπεία. Η δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου θα μπορούσε να διευκολύνει τη θεραπεία. Θα επιτρέψει επίσης την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στόχων, ειδικά για πρώιμα συμπτώματα επανεμφάνισης του καρκίνου.