ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Εμπόδια στην πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών καταγγέλλει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Εμπόδια στην πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών καταγγέλλει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

«Η μεγάλη δύναμη του λαού είναι η αλληλεγγύη» τονίζει με σχετική ανακοίνωση του το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, κάνοντας σαφές ότι από αρκετούς «λειτουργούς» της υγείας καταπατάται όχι μόνο το ανθρώπινο μέρος αυτού αλλά και το νομοθετημένο, εφόσον με νόμο (4368/2016) επιτρέπεται η πρόσβαση ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΜΚΙΕ ορισμένοι εμποδίζουν την ομαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών τόσο στη συνταγογράφηση φαρμάκων όσο και στην πρόσβαση τους σε εργαστηριακές εξετάσεις που τους είναι απαραίτητες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν εμπνευστεί και μία δική τους διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίων υγείας, τα οποία ζητάνε στους πολίτες ως απαραίτητα. Πρώτον οι πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία και δεύτερον αυτές οι συμπεριφορές είναι άνισες για τους υπόλοιπους λειτουργούς της υγείας οι οποίοι αγωνίζονται και τιμούν τον όρκο τους προσφέροντας τα μέγιστα και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς όπως αυτούς που διανύουμε.

Στην ανακοίνωση του το ΜΚΙΕ τονίζει «η μεγάλη δύναμη του λαού σε εποχές κρίσης είναι η αλληλεγγύη. Αυτή κράτησε όρθια και με αξιοπρέπεια την χειμάζουσα κοινωνία μας τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Όσοι την ενστερνίζονται, δεν κλείνουν τα μάτια και δεν σιωπούν απέναντι σε όποιον παίζει στην πλάτη απλών ανίσχυρων και απελπισμένων ασθενών, ταλαιπωρώντας τους με ανελέητο πηγαινέλα, προφασιζόμενος αστείες δικαιολογίες. Ούτε θα γίνουν συνένοχοι, ανεχόμενοι τέτοιες συμπεριφορές». Και συνεχίζοντας αναφέρει «είναι απολύτως βέβαιο, ότι οι ασθενείς που επανέρχονται στο ιατρείο και διαμαρτύρονται για τέτοιου είδους συμπεριφορές, όσο αδύναμοι και να φαίνονται σε κάποιους, είναι αποφασισμένοι και μεμονωμένα και μαζί με τα Κοινωνικά Ιατρεία να προασπίσουν την αξιοπρέπειά τους και το δικαίωμά τους στην περίθαλψη .

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι του ΜΚΙΕ υπογράμμισαν ότι είναι θέμα ύψιστης σημασίας το Υπουργείο Υγείας να πάρει πρωτοβουλία ενημέρωσης για τον πρόσφατο Νόμο 4368/2016 περί κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών, τόσο σε σχέση με τους σχετιζόμενους με την υγεία – γιατρούς και διοικητικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσο και το σύνολο του πληθυσμού».