ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Πόσο ισχυρή είναι η σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου του μαστού;

Πόσο ισχυρή είναι η σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου του μαστού;

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Έχει ήδη εκφραστεί η επιστημονική διαπίστωση για την ισχυρή σύνδεση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου του μαστού, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ερευνητικών διαπιστώσεων μέχρι τώρα αφορούσε σε λευκές γυναίκες και όχι σε μεικτές ομάδες γυναικών.

 

Τώρα, σε μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, οι επιστήμονες βρίσκουν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο και μεταξύ των μαύρων γυναικών. Μελέτησαν περισσότερες από 22.000 γυναίκες στην Αφροαμερικανική Κλινική Επιδημιολογίας και Κινδύνου Καρκίνου του Μαστού (African-American Breast Cancer Epidemiology and Risk Consortium), όπου οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τις συνήθειες τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

 Οι απαντήσεις τους συσχετίστηκαν με τα αρχεία των διαγνώσεων καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που ανέφεραν να πίνουν περισσότερα από επτά ποτά την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σχεδόν όλων των τύπων, σε σύγκριση με γυναίκες που έπιναν λιγότερο. Οι γυναίκες που έπιναν 14 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά εβδομαδιαίως είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από τις γυναίκες που έπιναν τέσσερα ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα.

 Τα ευρήματα ενισχύουν τα ήδη γνωστά συμπεράσματα σχετικά με το αλκοόλ ως παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία στη συνέχεια τροφοδοτούν ορισμένα είδη καρκίνου του μαστού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αλκοόλ μπορεί, επίσης, να βλάψει το DNA στα κύτταρα του μαστού, προκαλώντας τα να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά.