ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Brexit: Το καθεστώς αβεβαιότητας απειλεί την ιατρική τεχνολογία του Ηνωμένου Βασιλείου

Brexit: Το καθεστώς αβεβαιότητας απειλεί την ιατρική τεχνολογία του Ηνωμένου Βασιλείου

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η κανονιστική αβεβαιότητα μετά το Brexit θα μπορούσε να αφήσει μετέωρα πολλά προγράμματα ή επενδύσεις δισεκατομμυρίων λιρών της βιομηχανίας της ιατρικής τεχνολογίας στη Βρετανία αλλά και να απειλήσει τις εξαγωγές και τις θέσεις εργασίας.

 Αυτή την προειδοποίηση έκανε χτες, Τετάρτη, το Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών (Institution of Mechanical Engineers - IME), να τονίζοντας τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν άμεσα λόγω του κλίματος αβεβαιότητας στο μεταβατικό στάδιο εγκατάλειψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βρετανία.

 Όπως αναφέρεται στην προειδοποίηση του ΙΜΕ, οι βιομηχανίες, από τη φαρμακευτική και τη χημική βιομηχανία έως την αεροδιαστημική, φοβούνται ότι το Brexit μπορεί να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό κενό.

 Σε μια νέα έκθεση, το IME κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να εναρμονίσει τους κανόνες της μετά το Brexit με τους κανονισμούς της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα -μια κατηγορία που καλύπτει τα πάντα, από τα στεντ καρδιάς μέχρι τα βοηθήματα βάδισης- αλλιώς υπάρχει ορατός κίνδυνος να χάούν δισεκατομμύρια λίρες στις εξαγωγές.

 «Η εγκατάλειψη της ΕΕ, χωρίς η βιομηχανία ιατρικών τεχνολογιών του Ηνωμένου Βασιλείου να πληγεί σημαντικά από μακροπρόθεσμες ζημίες, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις, θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση», δήλωσε η Helen Meese, επικεφαλής της υγειονομικής περίθαλψης του IME.

 «Στο πλαίσιο της συμφωνίας σχετικά με το Brexit, είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει τη συνέχεια σχετικά με τις διαδικασίες πιστοποίησης CE της ΕΕ και να δώσει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές του Ηνωμένου Βασιλείου να εξάγουν ιατρικές συσκευές ιατρικών τεχνολογιών αξίας 100 δισ. ευρώ, στην ευρωπαϊκή αγορά».

 Το σύστημα σημάτων CE της ΕΕ προσφέρει μια ενιαία επικύρωση για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα σε ολόκληρο το μπλοκ των 28 χωρών, με τον ίδιο τρόπο που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) χορηγεί άδεια σε επίπεδο ΕΕ για τα φάρμακα.

 

Οι βρετανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αποκλειστούν από αυτή την πιστοποίηση μετά το Brexit, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ για κάποιο είδος αμοιβαίας αναγνώρισης.

 Ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας στη Βρετανία έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 17 δισεκατομμυρίων λιρών (22 δισεκατομμύρια δολάρια), με 3.000 επιχειρήσεις να υποστηρίζουν 90.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το IME.