ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Κόβουν και τα κονδύλια για τους αιμοκαθαιρούμενους

Κόβουν και τα κονδύλια για τους αιμοκαθαιρούμενους

Συνάντηση έχουν σήμερα τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Υγείας με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία και την Ομοσπονδία Νεφροπαθών Ελλάδος. Θέμα της συνάντησης δεν είναι άλλο από τις περικοπές στον προϋπολογισμό για τους νεφροπαθείς που προωθεί ο Οργανισμός.

Όπως φαίνεται, ο προϋπολογισμός για τους νεφροπαθείς από 141 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, υπάρχει σκέψη να μειωθεί στα 110 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι όμως επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση ενώ η ετήσια αύξηση των αιμοκαθαρόμενων τον τελευταίο χρόνο ήταν 1-1,5%. Επιπλέον, το 70% των ασθενών κάνουν αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές κλινικές με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το clawback στον ιδιωτικό τομέα. Και εκτός των παραπάνω, δεν υπάρχει συμμετοχή των ασθενών και το νοσήλιο είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και δίνεται από το ΚΕΣΥ.

Η περικοπή των κονδυλίων έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους 10.542 νεφροπαθείς της χώρας και οι εκπρόσωποί τους επισημαίνουν ότι οι 3.906 νεφροπαθείς απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι 6.636 στις ιδιωτικές κλινικές.

Μάλιστα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και γενικά η Δημόσια Υγεία, όλο και περισσότεροι αιμοκαθαρόμενοι καταλήγουν να εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Τάση που αναμένει να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον.

 

Μ.Τ.