ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Π.Ο.Υ.: Σχεδιάζει την αύξηση της διείσδυσης βιοομοειδών στις φτωχότερες χώρες

Π.Ο.Υ.: Σχεδιάζει την αύξηση της διείσδυσης βιοομοειδών στις φτωχότερες χώρες

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Με στόχο να καταστούν ορισμένες από τις ακριβότερες ογκολογικές θεραπείες ευρύτερα διαθέσιμες στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την προεπιλογή βιοομοειδών φαρμάκων για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων.

 

Συγκεκριμένα, ο Π.Ο.Υ. έχει προσκαλέσει τις κατασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες να υποβάλουν αιτήσεις για την προεπιλογή βιοομοειδών δύο βασικών φαρμάκων: του rituximab και του trastuzumab. Το rituximab χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του λεμφώματος μη-Hodgkin και της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, ενώ το trastuzumab χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

 «Τα καινοτόμα βιολογικά φάρμακα είναι συχνά πολύ ακριβά για πολλές χώρες, έτσι τα βιοομοειδή αποτελούν μια καλή ευκαιρία διεύρυνσης της πρόσβασης και υποστήριξης της χρήσης αυτών των φαρμάκων στις χώρες αυτές», δήλωσε η Δρ. Marie-Paule Kieny, Βοηθός Γενική Διευθύντρια του Π.Ο.Υ. στον τομέα συστημάτων υγείας και καινοτομίας.

 Η ενθάρρυνση των κατασκευαστών να παράγουν χαμηλού κόστους βιοομοειδή των βιολογικών φαρμάκων, αποτελεί μέρος μιας συνολικής προσπάθειας βελτίωσης της πρόσβασης στα φάρμακα για όσους βρίσκονται σε φτωχότερες χώρες. Εάν ο ΠΟΥ διαπιστώσει ότι το όφελος του βιοομοειδούς φαρμάκου είναι παρόμοιο, από την άποψη της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του, με το αρχικό προϊόν, τότε θα μπορούσε να υποστηριχτεί η παροχή των φαρμάκων αυτών από υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

 Με την αύξηση του ανταγωνισμού, υπάρχει η ελπίδα ότι οι παραγωγοί των πρωτότυπων φαρμάκων θα αναγκαστούν να μειώσουν την τιμή τους, υπό την πίεση της διείσδυσης των βιοομοειδών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει επίσης την προεπιλογή βιοομοειδών ινσουλίνης, ενός φαρμάκου που είναι απαγορευτικά ακριβό σε διάφορες χώρες του κόσμου.

 «Τα βιοομοειδή θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους game-changers στο θέμα της πρόσβασης στο φάρμακο για ορισμένες περίπλοκες καταστάσεις», δήλωσε η Δρ Suzanne Hill, Διευθύντρια του ΠΟΥ στον τομέα Essential Medicines and Health Products. «Αλλά πρέπει να ελεγχθούν ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η θεραπευτική αξία και η ασφάλεια των ασθενών».