ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ι. Μπασκόζος: Απαραίτητη η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την επιτελική διαχείριση υπηρεσιών υγείας

Ι. Μπασκόζος: Απαραίτητη η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την επιτελική διαχείριση υπηρεσιών υγείας

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, από το βήμα του Health Innovation Congress 2017, το οποίο διεξήχθη χτες στην Αθήνα, στην ομιλία του με θέμα «Το σημερινό τοπίο και οι προοπτικές στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Υγείας», αναφέρθηκε στην εργώδη προσπάθεια ανασύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην έλλειψη κουλτούρας μόνιμης και τακτικής χρηματοδότησης έργων Τεχνολογίας και Επικοινωνιών, η οποία συνηθίζεται να υλοποιείται μόνο μέσω κεντρικών χρηματοδοτικών πακέτων, όπως το ΕΣΠΑ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλά έργα να γίνουν με μόνο γνώμονα την απορρόφηση και όχι τη στρατηγική σχεδίαση ενός σοβαρού ψηφιακού τοπίου, που θα επέτρεπε την απόδοση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού κόσμου ηλεκτρονικής υγείας στη χώρα μας.

Επεσήμανε επίσης, ότι η χώρα δεν έχει ένα σοβαρό Εθνικό Σύνολο Δεδομένων έτσι ώστε να είναι δυνατή η ψηφιακή διαχείριση του Ιατρονοσηλευτικού Προσωπικού (Μητρώο Επαγγελματιών Υγείας), των Ιατρικών Εξετάσεων, των Υγειονομικών και Λοιπών Ειδών και Αναλωσίμων, του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, των Δομών Υγείας και της Διάρθρωσής τους κτλ σημειώνοντας ότι επί της ουσίας ποτέ δεν υπήρξε Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας με κοινές προδιαγραφές και προτυποποιήσεις ώστε αυτές να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της λειτουργικής επάρκειας κεντρικών εφαρμογών όπως τα ΟΠΣΥ των Νοσοκομείων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μπασκόζος μίλησε για τη συνεργασία της Γ.Γ. Δημ. Υγείας με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ) στην προσπάθεια ανεύρεσης των βέλτιστων ανά περίπτωση λύσεων, αναφέροντας τα εξής:

«Ανταποκριθήκαμε και στις δύο προσκλήσεις για έργα ΤΠΕ της ΓΓΨΠ - η πρώτη στις 28/02 και η δεύτερη στις 10/03 του 2017 - και καταθέσαμε στην πρώτη η οποία αναφέρεται στις μνημονιακές ανάγκες ΤΠΕ του Υπουργείου δύο έργα ενώ στη δεύτερη τρία έργα κατόπιν περιορισμού προτεραιιοποίησης που έθετε η ίδια η ΓΓΨΠ.

Έργα που καταθέσαμε στην πρώτη πρόσκληση:

Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη του νέου μοντέλου εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας. Το έργο ανέρχεται στα 2,6 εκ ευρώ και έχει ως φορέα υλοποίησης την ΗΔΙΚΑ.

Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Ηλεκτρονική Υγεία. Το έργο ανέρχεται στα 2 εκ ευρώ και το έργο φαίνεται από τις προεκτάσεις του πως θα είναι άκρος συνεργατικό. Εξετάζουμε τη δυνατότητα να το αναλάβει ομάδα των Διευθύνσεων του Υπουργείου.

Έργα που κατατέθηκαν στη δεύτερη πρόσκληση:

  • Τα συστήματα RIS-PACS  για τη διαχείριση, αρχειοθέτηση  των αποτελεσμάτων των απεικονιστικών εξετάσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Το έργο ανέρχεται στα 8.4 εκ και εξετάζεται η δυνατότητα να γίνει κεντρικά ή μέσω των ΥΠΕ.
  • Το σύστημα Vein to Vein του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αιμοδοσίας. Το έργο ανέρχεται στα 3,6 εκ και θα το αναλάβει το ΕΚΕΑ και το ΕΔΕΤ.
  • Και τέλος την επέκταση του Κεντρικού Νεφοϋπολογιστικού Συστήματος Αρχειοθέτησης των Απεικονιστικών Εξετάσεων της Κνωσού με τη διασύνδεση όλων και των υπόλοιπων Νοσοκομείων (υπόλοιπων 100) με το κεντρικό σύστημα στο Ηράκλειο. Το έργο ανέρχεται στα 5 εκ και θα το αναλάβει το ΕΔΕΤ.

Σχετικά με τα υπόλοιπα έργα του υπουργείο υγείας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και αναφέρομαι στο ΒΙ του Υπουργείου ενημερώθηκα πως εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τις 4 πρώτες εκτελεστικές που καλύπτουν τη διασύνδεση 75 Νοσοκομείων με τον κεντρικό Σταθμό του Υπουργείου. Θέλω να πιστεύω πως παρά τις καθυστερήσεις που εντοπίζονται και κυρίως για διαχειριστικούς λόγους, αφού μιλάμε για ένα πρόγραμμα πλαίσιο τα πράγματα θα πάνε καλά. Θέλει όμως συνεργατικό πνεύμα από όλες τις πλευρές και κυρίως από τους αναδόχους των εφαρμογών των Νοσοκομείων που πρέπει να δουν το έργο σαν μια δυνατότητα ανάδειξης της καλής δουλειάς τους εντός του νοσοκομείου  (αλλιώς θα ξέρουμε πραγματικά πως η δεδηλωμένη αυτή καλή δουλειά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.)

Ο Άτλαντας Υγείας συνεχίζει να αναπτύσσεται και εντός των επομένων εκδόσεών του θα φιλοξενήσει τόσο τις δημόσιες δομές υγείας σε επίπεδο διάρθρωσης που αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία και στοιχεία νοσηρότητας του Ελληνικού Πληθυσμού, στοιχεία τα οποία θα αντλούνται αυτόματα τόσο από το ΒΙ του Υπουργείο όσο και από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Προχωράμε με την ΗΔΙΚΑ στη διαμόρφωση του κεντρικού portal υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη, όπου ο τελευταίος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τις συνταγογραφικό του προφίλ αλλά και για τις εξετάσεις που έχει εκτελέσει στη βάση του συνοπτικού του ιστορικού υγείας. Στην πλατφόρμα αυτή εντάσσονται και τα Ηλεκτρονικά Ραντεβού για τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΕΔΥ και ΚΥ) ενώ θα μπει μπροστά και η χρήση των Ηλεκτρονικών Ραντεβού τόσο για τα Πρωινά και Τακτικά Απογευματινά Ιατρεία των Νοσοκομείων. Το σύστημα θα επεκταθεί και για την κάλυψη των αναγκών των νέων μονάδων ΤΟΜΥ που προβλέπεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους.

Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία του όμως είναι σαφής η διαπίστωση πως απαιτείται η διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου. Είμαστε σε συζητήσεις αξιολόγησης της επέκτασης του έργου και σε συνεννόηση με το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ θα φροντίσουμε τη διασύνδεση του Εθνικού Κέντρου Αμέσου Βοηθείας με έναν επιπλέον σταθμό Συμβούλου Ιατρού στην Ελευσίνα για τη δημιουργία ενός τριγώνου υποστήριξης των επειγόντων περιστατικών.

Μπήκε σε τροχιά η διασύνδεση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) με το σύστημα ελέγχου εκτέλεσης των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ ( e ΔΑΠΥ) και εξετάζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες της αυτόματης άντλησης των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.

Από τα έργα που σας προανέφερα να τονίσω πως το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή διαβούλευση με τη ΓΓΨΠ για να οριστικοποιήσει τα 2 πρώτα έργα της πρώτης πρόσκλησης και εν συνεχεία θα περάσουμε και στα έργα της δεύτερης πρόκλησης.

Θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω πως το μεγάλο στοίχημα για την Ηλεκτρονική Υγεία στο Υπουργείο είναι το έργο του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας που τόσο ανάγκη το έχουμε.

Μου ζητήθηκαν κάποια νούμερα και στοιχεία και καλό θα ήταν να σας αναφέρω κάποια στοιχείο από τη Ευρωπαϊκή Λευκή Βίβλο για την υγεία.

1)      Οι αναγκαίες δαπάνες για την υγεία και τη μακροχρόνια φροντίδα αυξάνονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο ως συνέπεια της γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης

2)      Ενώ το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σε όλη την ΕΕ ο μέσος όρος των υγειών ετών ζωής βαίνει μειούμενος

3)      Οι χρόνιες ασθένειες θα αυξήσουν τις απαραίτητες δαπάνες για την υγεία κατά 1 με 2 % του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι το 2060.

4)      Η έλλειψη προσφοράς εργασίας σε όλη την ΕΕ στα Επαγγέλματα Υγείας θα ανέλθει στα 20 εκατομμύρια ελλείψεις μέχρι το 2025.

Πάμε τώρα σε πιο συναφή με το συνέδριό μας θέματα:

1)      Μόνο το 9% των Ευρωπαϊκών Νοσοκομείων παρέχουν στον ασθενή τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία του Ηλεκτρονικού του Φακέλου και σε μεγάλο βαθμό αυτή είναι περιορισμένη σε επίπεδο στοιχείων

2)      Μόνο το 4% των δημόσιων και ιδιωτών παρόχων φροντίδας υγείας ανταλλάσσουν ψηφιακά στοιχεία σε διακρατικό επίπεδο μεταξύ των ΚΜ. Θα με ρωτήσετε εδώ δεν έχουμε ανταλλαγή στοιχείων από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο!!

3)      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει σοβαρές νομοθετικές και τεχνικές ελλείψεις τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και σε επίπεδο ανωνυμοποίησης των δεδομένων των πολιτών για την υγείας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι πιστεύει ακράδαντα πως «η ηλεκτρονική υγεία και γενικότερα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η λύση στον τρόπο λειτουργίας και επιτελικής διαχείρισης του εθνικού συστήματος υγείας και ευρύτερα της διαχείρισης υπηρεσιών υγείας», αλλά και το «μέσο για την επίτευξη ενός νέου ορθολογικού μοντέλου υποστήριξης και παρακολούθησης της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας».