ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Σάμος: Γιατί οι αναισθησιολόγοι αρνούνται να χορηγήσουν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης;

Σάμος: Γιατί οι αναισθησιολόγοι αρνούνται να χορηγήσουν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης;

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Θόρυβο στην τοπική κοινωνία αλλά και γενική έκπληξη έχει προκαλέσει η άρνηση των αναισθησιολόγων, που επικαλούνται λόγους συνείδησης, στο Νοσοκομείο Σάμου να χορηγούν αναισθησία σε γυναίκες που επιθυμούν τη διακοπή κύησης, εκτός αν συντρέχουν λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου, αναγκάζοντας έτσι τις γυναίκες του νησιού που βρίσκονται σε αυτή τη θέση να μεταβούν σε άλλα νησιά ή –το πιο επικίνδυνο– να κάνουν χρήση άλλων αμφίβολων μεθόδων με ό,τι ρίσκο επιφυλάσσει αυτό για την υγεία και τη ζωή τους.

 Το γεγονός σχολίασε ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος σχετικά με την επίκληση λόγων συνείδησης των γιατρών του Νοσοκομείου Σάμου και την κάλυψη από νόμο του 2005, διατυπώνει ερωτήματα για τη στάση της διευθύντριας του αναισθησιολογικού τμήματος, κας Αποστόλου, αναφέροντας ότι από το 2005 μέχρι πρόσφατα, που ο σύζυγός της ήταν ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου (τώρα συνταξιοδοτήθηκε), η κα Αποστόλου ως διευθύντρια αναισθησιολογικού είχε χορηγήσει αναισθησία σε 550 περιστατικά εθελούσιας διακοπής κύησης. Γιατί ξαφνικά δηλώνει αντιρρησίας συνείδησης;

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι στο άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) αναφέρεται πως «Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

 Ο κ. Βαρνάβας διατυπώνει την υπόθεση η κα Αποστόλου να προσχώρησε σε θρησκευτικό δόγμα που της απαγορεύει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες που θέλουν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση. Τονίζει, ωστόσο, ότι εάν ισχύει αυτό, οφείλει να ενημερώσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο και όχι να επικαλείται αόριστους λόγους συνείδησης. Το ίδιο επισημαίνει ότι ισχύει και για τις άλλες δύο συναδέλφους αναισθησιολόγους.

 

Τέλος, καλεί ο γ.γραμ. του Ιατρικού Συλλόγου, όλους τους φορείς του νησιού (Ιατρικό Σύλλογο, Δήμο κτλ) να λάβουν θέση  απέναντι σε ένα σοβαρό ζήτημα πριν αυτό λάβει τραγικές διαστάσεις.