ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα;

Υπουργείο Υγείας: Πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα;

Ενίσχυση της κουλτούρας πρόληψης και καμπάνια για την αποφυγή εμφάνισης «αντιεμβολιαστικού κινήματος» και στην Ελλάδα

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη


Τον κίνδυνο εμφάνισης και στη χώρα μας του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος», επιχειρεί να αποτρέψει το Υπουργείο Υγείας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της κουλτούρας πρόληψης και παράλληλα στην αποθάρρυνση των γονέων που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το αντιεμβολιαστικό κίνημα στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστα Μπαργιώτα, βρίσκεται υπό εξέταση το ενδεχόμενο της καταγραφής της άρνησης των γονέων, με στόχο την αποθάρρυνσή τους.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να υποχρεούνται στο εξής οι γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να το δηλώνουν ενυπόγραφα και το έντυπο να επισυνάπτεται αρχικά στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και στη συνέχεια στον ηλεκτρονικό του φάκελο, ώστε να είναι σε γνώση των γιατρών του δημόσιου συστήματος και του οικογενειακού παιδιάτρου -που βρίσκεται υπό θεσμοθέτηση- και ο οποίος θα έχει την ευθύνη και θα φροντίζει για την πρόληψη, τους εμβολιασμούς, τον προσυμπτωματικό έλεγχο κ.λ.π.

«Πρέπει να πείσουμε τους γονείς ότι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά είναι ο εμβολιασμός των παιδιών τους», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη φάση, που ακόμα το ζήτημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος δεν έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στη χώρα μας, όπως σε άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, δε θα ήταν ενδεδειγμένη μια παρέμβαση «κατασταλτικού κατά κάποιον τρόπο ή τιμωρητικού χαρακτήρα», αλλά η ενίσχυση της κουλτούρας πρόληψης.

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τις ενημερωτικές αφίσες που έχει τοποθετήσει σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ετοιμάζει τηλεοπτικό spot για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Την υιοθέτηση κινήτρων και αντικινήτρων, που έχουν υιοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα αυτό, πρότεινε ο Κώστας Μπαργιώτας, καθώς και την αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου.  «Στην Ελλάδα υπάρχουν εγκύκλιοι για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά είναι λίγο σαν το κάπνισμα. Δεν υπάρχει έλεγχος για την εφαρμογή τους και ποινές. Πρέπει να αλλάξει και ίσως να αυστηροποιηθεί», ανέφερε ο βουλευτής.