ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Σε εξαιρετικό δρόμο οι υπό εξέλιξη έρευνες για τη νόσο Alzheimer

Σε εξαιρετικό δρόμο οι υπό εξέλιξη έρευνες για τη νόσο  Alzheimer

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Περισσότερο από το 65% των προϊόντων που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης στο χώρο της νόσου Alzheimer μ’ έναν αποκαλυπτόμενο μοριακό στόχο, έχουν αναγνωριστεί ως πρωτοποριακά σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οι αναλυτές της εταιρείας GBI Research λένε ότι υπάρχουν 646 προϊόντα σε ενεργό ανάπτυξη για τη νόσο Alzheimer, πολλά από τα οποία όχι μόνο μπορεί να είναι πρωτοποριακά, αλλά έχουν επίσης ως στόχο πολλαπλές συναφείς ενδείξεις, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, υπογραμμίζοντας τις κοινές με το Alzheimer παθοφυσιολογικές διεργασίες.

Η έρευνα για το Alzheimer παρουσίασε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποτυχίας στις κλινικές μελέτες  τα τελευταία χρόνια, αλλά η αναλύτρια της GBI Fiona Chisholm δήλωσε ότι ο χώρος «διατηρεί ένα ισχυρό επίπεδο καινοτομίας, με πολλά υπό ανάπτυξη προϊόντα να στοχεύουν ειδικά σε πρωτεΐνες που θεωρούνται ευρέως ως βασικοί παράγοντες εξέλιξης της νόσου».

Ενώ οι καθιερωμένοι στόχοι, όπως το αμυλοειδές βήτα (Αβ) και η Τ-πρωτεΐνη (Protein ΤAU) που σχετίζεται με μικροσωληνάρια στο νευρικό κύτταρο, αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό των υπό ανάπτυξη πρωτοποριακών φαρμάκων, υπάρχουν περισσότερο καινοτόμοι στόχοι, όπως αυτοί που σχετίζουν τη παθολογία της νόσου Alzheimer με το μεταβολισμό των λιπιδίων και με θέματα που αφορούν τη φλεγμονή.

Η Chisholm συνέχισε: «Αυτό πιθανότατα αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας των ασθενειών, τις σημαντικές ανεκπλήρωτες ανάγκες που συνδέονται με τις τρέχουσες θεραπείες και τον αυξανόμενο επιπολασμό της ασθένειας, ο οποίος συνεπάγεται οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Κάθε προϊόν που μπορεί να αποδείξει υπεροχή σε σχέση με τις τρέχουσες θεραπείες όσον αφορά την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα - ακόμη και σε μέτρια επίπεδα - θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδές στην αγορά της νόσου Alzheimer»

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 47 εκατομμύρια ασθενείς με άνοια σε όλον τον κόσμο εκ των οποίων τα 10,5 εκατομμύρια είναι στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι ασθενείς με άνοια υπολογίζονται γύρω στους 200.000

Η νόσος Alzheimer θεωρείται απειλή που γίνεται μεγαλύτερη και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Και αυτό γιατί πρόκειται για μία εκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που εμφανίζεται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης άνοιας είναι η αύξηση της ηλικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ηλικίες 65-69 ετών ο επιπολασμός της άνοιας υπολογίζεται στο 2% ο οποίος αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο και στην 5ετία 95-99 ετών φτάνει στο 42%. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στη χώρα μας το 2002 οι ηλικιωμένοι αποτελούσαν το 14% και το 2030 αναμένεται να φτάσουν το 26%, το ποσοστό τους δηλαδή σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό αναμένεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί δείχνουν γιατί κάθε εξέλιξη σχετικά με την αντιμετώπιση της άνοιας είναι πράγματι ένα σημαντικό γεγονός.