ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ανδρέας Ξανθός: Τελικά μόνο ενημέρωση θα κάνει για τα εμβόλια. Τι δεν καταλάβαμε;

Ανδρέας Ξανθός: Τελικά μόνο ενημέρωση θα κάνει για τα εμβόλια. Τι δεν καταλάβαμε;

Στέλνοντας την απομαγνητοφώνηση της απάντησής του στην Βουλή σε Ερώτηση του κ. Μπαργιώτα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός διευκρινίζει την θέση του για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού των παιδιών σχολικής ηλικίας. Αλλά με την απάντησή του αυτή δεν λέει κάτι νέο...

«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μια απολύτως ξεκάθαρη απάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην βουλευτή του Ποταμιού και νυν βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κ. Μπαργιώτα για το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος θα γινόταν αντικείμενο ακραίας αντιπολιτευτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Το Ποτάμι επιδίδεται ανοικτά σε έναν άκρατο λαϊκισμό απέναντι σε ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας εμφανιζόμενο ως προστάτης του υποχρεωτικού εμβολιασμού απέναντι στην υποτιθέμενη ανεκτικότητα του υπουργού Υγείας  στην παραπληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών.

Επαναλαμβάνουμε την τοποθέτηση στη Βουλή: Ο εμβολιασμός αποτελεί διεθνώς ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο προστασίας της δημόσιας υγείας και έχει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και της αντιμετώπισης μεταδοτικών νοσημάτων.  

Η απάντηση στην ευτυχώς περιορισμένη επιρροή του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η έμφαση στην κουλτούρα της οικογενειακής ιατρικής, της  πρόληψης και της αγωγής υγείας και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών για τα πολλαπλά οφέλη των εμβολίων και τους κινδύνους από τον μη εμβολιασμό.  

Παραθέτουμε την απομαγνητοφώνηση της επίκαιρης ερώτησης και της απάντησης την οποία και επικαλείται το Ποτάμι και το καλούμε να μας υποδείξει ποιο στοιχείο των δηλώσεων αυτών προκαλεί την εντύπωση «παραθύρου στην παραπληροφόρηση».

Και στην απομαγνητοφώνηση αναφέρει μεταξύ άλλων:

Εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να πάμε, σε αυτήν τη φάση που ακόμα το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένο στη χώρα μας, σε μια κατασταλτικού κατά κάποιον τρόπο ή τιμωρητικού χαρακτήρα παρέμβαση.

Νομίζω ότι η προσπάθεια που θα γίνει θα πρέπει να είναι στη λογική της ανάπτυξης της κουλτούρας της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της πρόληψης, που εμπεριέχει τους εμβολιασμούς, της διεπαγγελματικής συνεργασίας και της υποχρέωσης των γιατρών -ιδιαίτερα των οικογενειακών γιατρών και των παιδιάτρων- να τηρούν τα στάνταρ εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού –κάτι που θα πρέπει να ελέγχεται και να αξιολογείται από τις δημόσιες δομές- και γενικώς να ενισχύσουμε την κουλτούρα της τεκμηριωμένης φροντίδας και της τήρησης συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.

Νομίζω ότι αν το κάνουμε αυτό, μπορούν και οι επαγγελματίες υγείας να επιμείνουν περισσότερο στην παρέμβασή τους και στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα.

Όσον αφορά αυτό το πλέγμα των κινήτρων, θετικών και αντικινήτρων, από τα οποία υπάρχει μια εμπειρία σε άλλες χώρες, πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Όμως, θεωρώ ότι σε αυτήν τη φάση αυτό πρέπει να είναι το στίγμα της παρέμβασής μας, δηλαδή έμφαση στην υποχρέωση του συστήματος υγείας και των ανθρώπων του να παρακολουθούν συστηματικά αυτό το θέμα και να ενημερώνουν τον πληθυσμό για τα ευεργετικά οφέλη και κυρίως να πείσουμε τους γονείς ότι η κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά είναι ο εμβολιασμός των παιδιών».