ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Όταν η κυβέρνηση...αισιοδοξεί, η φαρμακοβιομηχανία επιδεικνύει ορθολογισμό

Όταν η κυβέρνηση...αισιοδοξεί, η φαρμακοβιομηχανία επιδεικνύει ορθολογισμό

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Με την υπέρμετρα αισιόδοξη εκτίμηση, σύμφωνα με την οποίαν «όλοι οι σημαντικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας εμφανίζουν άνοδο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2017», διάνθισε χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο 1ο συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» για τον κλάδο της Υγείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

 

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου χαρακτήρισε επίσης ως πολύ σημαντικό τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας για την ελληνική οικονομία, ενώ παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα μας διαθέτει σημαντικά χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο, με αποτέλεσμα σημαντικές ανάγκες υγείας να παραμένουν ακάλυπτες».

 

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο εξαγωγικός προσανατολισμός της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί ένα ιδιαιτέρως αισιόδοξο στοιχείο, όπως και η υψηλή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού φαρμάκου στο εξωτερικό, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα εισάγει φάρμακα από 61 χώρες και εξάγει σε... 141!

 

Τέλος, ανέφερε ότι ο στόχος για τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας είναι η προσέλκυση 100.000 ασθενών το χρόνο.

 

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen Ελλάδας και πρόεδρος του PhRma Innovation Forum Μάκης Παπαταξιάρχης, τόνισε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού στο ίδιο συνέδριο ότι «το φάρμακο στην Ελλάδα έχει ποινικοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό! Με άλλα λόγια, στη χώρα μας έχει ποινικοποιηθεί το 15% των δημοσίων δαπανών Υγείας και δεν διαφαίνεται καμία αναπτυξιακή λογική και προοπτική!».

 

Ο Μάκης Παπαταξιάρχης πρόσθεσε ακόμη ότι «με την νέα νομοθεσία περί φαρμακευτικής πολιτικής θα καθυστερούν ακόμη περισσότερο τα καινοτόμα φάρμακα και οι ασθενείς θα εμποδίζονται στην πρόσβασή τους στις νέες θεραπείες», ενώ «διαπιστώνεται απουσία θεσμικής πολιτικής, δεν υπάρχει καμία προβλεψιμότητα για την επιχειρηματικότητα, η οποία, με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, αγγίζει τα όρια της υπερβατικής λογικής».