ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Νέα βάση δεδομένων για την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Νέα βάση δεδομένων για την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Πιο εύκολη γίνεται πλέον η παρακολούθηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά με το σύστημα ATLAS της Pfizer, το οποίο προσφέρει μια παγκόσμια βάση δεδομένων για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, μ’ έναν φιλικό προς το χρήστη ιστότοπο και μια εφαρμογή για κινητά.

 

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο ιστότοπος ο οποίος περιλαμβάνει και μια εφαρμογή για κινητά για γρήγορη και εύκολη χρήση από γιατρούς και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στον τομέα της φροντίδας των ασθενών. Έτσι η παρακολούθηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά έγινε πολύ πιο εύκολη.

Η βάση δεδομένων ATLAS (Antimicrovial Testing Leadership and Surveillance) δημιουργήθηκε πριν από 13 χρόνια, κατόπιν αιτήματος των ρυθμιστικών αρχών στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη και τώρα έχει μεταμορφωθεί σε μια ανοιχτή ηλεκτρονική βάση που αφορά την αντίσταση των αντιβιοτικών σε όλο τον κόσμο. Αν και η πρόσβαση στους γιατρούς άνοιξε πριν από αρκετά χρόνια, η νέα της έκδοση είναι πολύ πιο φιλική στο χρήστη και για πρώτη φορά περιλαμβάνει αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά.

Η αναμόρφωση ακολουθεί τη συμφωνία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Pfizer για το χαρτοφυλάκιο αντιβιοτικών της AstraZeneca το περασμένο έτος και τη συνέχιση της ανάπτυξης από την Pfizer  ενός αντιβιοτικού για βακτήρια ανθεκτικά στα πολλαπλά φάρμακα εκτός των ΗΠΑ.

Το σύστημα ATLAS παρακολουθεί μια ευρεία σειρά παθογόνων και αντιβιοτικών θεραπειών, επιτρέποντας στους γιατρούς, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους ερευνητές και ακόμη και τους μέσους καταναλωτές να δουν τι συμβαίνει στο δικό τους περιβάλλον. Ένας γιατρός που συνταγογραφεί ένα αντιβιοτικό σ’ έναν ασθενή για γνωστή λοίμωξη, για παράδειγμα, μπορεί να αναζητήσει τα ποσοστά αντίστασης και τις τάσεις των φαρμάκων που βρίσκονται στα υπόψιν – σε όλο το φάσμα από το περιφερειακό μέχρι και το κρατικό επίπεδο.

Το εργαλείο αυτό περιλαμβάνει επίσης ένα χαρακτηριστικό «ζωντανό χάρτη». Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ένα παθογόνο και ένα αντιβιοτικό (ή μια ομάδα από αυτά) και στη συνέχεια, τοποθετώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω από μια χώρα, να βρουν ένα στιγμιαίο ποσοστό αντίστασης. Η βάση δεδομένων ATLAS ενημερώνεται κάθε 6 μήνες και όλα τα δεδομένα για την αντίσταση των αντιβιοτικών που έχει συλλέξει η Pfizer στα 13 χρόνια λειτουργίας του συστήματος είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

«Πιστεύουμε ότι ως κατασκευαστής αντιβιοτικών παραγόντων, είναι δική μας ευθύνη να παρακολουθούμε ότι τα αντιβιοτικά μας συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε. Όπως γνωρίζετε, τα βακτήρια αναπτύσσουν αντίσταση - όλα αυτά συμβαίνουν σε κάθε φάρμακο που τα εκθέτουμε με την πάροδο του χρόνου - και είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενήμεροι γι’ αυτό και να κατανοήσουμε ποιες είναι αυτές οι τάσεις», δήλωσε ο Jill Inverso, Αντιπρόεδρος της Pfizer για τις παγκόσμιες ιατρικές υποθέσεις σε σημαντικά φάρμακα.

Η Pfizer δεν είναι η μόνη φαρμακοβιομηχανία που παρακολουθεί την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Η MSD, η οποία πωλεί αντιβιοτικά υψηλής ισχύος, έχει παρόμοιο πρόγραμμα παρακολούθησης. Η AstraZeneca επίσης, αλλά η Pfizer το ενσωμάτωσε στο σύστημα ATLAS μετά την απόκτηση του χαρτοφυλακίου αντιβιοτικών της.

Ενώ οι Η.Π.Α. και η Ευρώπη έχουν κυβερνητικούς οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης που παρακολουθούν επίσης την αντίσταση στα αντιβιοτικά, η κίνηση αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άλλα μέρη του κόσμου που δεν υπάρχουν παρόμοιες δομές για να το κάνουν.

Ο νέος ιστότοπος και η εφαρμογή ATLAS εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και αμέσως φάνηκε να έχουν μεγάλη απήχηση.