ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Σοβαρά προβλήματα στα νησιά που μένουν χωρίς γιατρούς και περίθαλψη

Σοβαρά προβλήματα στα νησιά που μένουν χωρίς γιατρούς και περίθαλψη

Ο Τουρισμός υγείας ήταν το θέμα Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με συμβολικό χαρακτήρα στην Ιθάκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Δ. Στανίτσα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

 

Συζητάμε για ιατρικό τουρσμό, την ώρα που τα ίδια τα νησιά μας που δέχονται τόσους τουρίστες κάθε χρόνο, δεν μπορούν να καλύψουν καν τις ανάγκες των κατοίκων τους.

Τριακόσια πενήντα παιδιά ζουν στην Ιθάκη μόνιμα, ωστόσο δεν υπάρχει ένας παιδίατρος να τα παρακολουθήσει εδώ και 2,5 χρόνια. Και μάλιστα σε ένα νησί που δεν έχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αθήνα και ούτε καν με την Πάτρα!

Μεγάλα προβλήματα όμως αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας του νησιού, στο οποίο τα τελευταία τρία χρόνια δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο μετά τη συνταξιοδότηση του μικροβιολόγου που το στελέχωνε. Και δεν είναι η μόνη ειδικότητα που λείπει. Το νησί καλύπτεται από ένα ασθενοφόρο το οποίο δεν καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε την κατάσταση στο νησί «τριτοκοσμική» και τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να στελεχωθούν τα νησιά και οι ακριτικές περιοχές που αυτή τη στιγμή στερούνται υγειονομικής περίθαλψης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τα σημαντικά οφέλη της τεχνολογίας, όπου με την  ανάπτυξη της τηλεϊατρικής θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν αρκετά προβλήματα. «Καλούμε εδώ και τώρα την πολιτεία να προχωρήσει στη  στελέχωση των υγειονομικών δομών απομακρυσμένων νησιών, με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής», τόνισε ο κ. Πατούλης, λέγοντας πως είναι αδιανόητο νησιά ολόκλρηα να μένουν στο έλεος του Θεού, παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο αλλά και τουρίστες να μένουν ακάλυπτοι όταν επισκέπτονται τη χώρα μας.

 «Τα νησιά  και οι ακριτικές περιοχές της Ελλάδας είναι στο έλεος του.