ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

IΣΑ: «Να εκκαθαριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές»

IΣΑ: «Να εκκαθαριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές»

Σε γόνιμο διάλογο εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΙΣΑ κ.Γιώργου Πατούλη, με τον διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Αθ.Μπακαλέξη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και ο ταμίας του ΙΣΑ κ. Φ.Πατσουράκος αλλά και η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας κ. Ε. Παπαευαγγέλου, ενώ εκ μέρους του ΕΦΚΑ συμμετείχε και ο Υποδιοικητής κ. Δ.Τσακίρης.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Πατούλης έθεσε τα θέματα που αφορούν σε πληρωμές των ιατρών και συγκεκριμένα ζητήθηκαν από τον ΕΦΚΑ τα παρακάτω:

  1. Να έχει τουλάχιστον 6μηνη διάρκεια η ασφαλιστική ενημερότητα που εκδίδεται για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων από τον ΕΟΠΥΥ. Το αίτημα έχει ήδη υποβληθεί στο ΤΣΑΥ-ΕΤΑΑ.
  2. Να προχωρήσει η απαλλαγή του 50% των εισφορών σε ιατρούς που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης, όπως ορίζει ο νόμος. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το θέμα.
  3. Να αναρτηθεί η έως σήμερα οφειλή προς τον ΕΚΦΚΑ των Πανεπιστημιακών και Στρατιωτικών γιατρών, με δεδομένο ότι η εγγραφή τους στο ΤΣΑΥ ήταν προαιρετική και να μην επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις οι γιατροί εφόσον η δεν ήταν δική τους ευθύνη.
  4. Να εκκαθαριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) οι οποίες υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ με βάση διάταξη νόμου και με καταληκτική ημερομηνία 30-06-2017. Για να διασφαλιστούν οι οφειλές, μετά από επιφυλάξεις του κ. Μπακαλέξη για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, ο ΙΣΑ θα ζητήσει την παράταση της προθεσμίας με νομοθετική ρύθμιση.

Όπως δήλωσε ο κ. Πατούλης, ο Διοικητής του ΕΦΚΑ είναι γνώστης των παραπάνω θεμάτων και της σημασίας τους και δεσμεύτηκε να τα εξετάσει σύντομα, ενώ ο ΙΣΑ από την πλευρά του θα ενημερώσει τους ιατρούς μέλη του.