ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Κλοπή και αντικατάσταση δισκίων ηρεμιστικού φαρμάκου της Roche στην Αυστραλία

Κλοπή και αντικατάσταση δισκίων ηρεμιστικού φαρμάκου της Roche στην Αυστραλία

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Roche, προμηθευτής ηρεμιστικών χαπιών στην Αυστραλία, είχε ειδοποιήσει την Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών (TGA) για την ανακάλυψη στοιχείων παραβίασης του προϊόντος της. Η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Roche για τη διανομή του φαρμάκου, η Symbion Contract Logistics, μετά την καταγγελία αυτή, ανέφερε ότι απέλυσε ως υπεύθυνο έναν εργαζόμενο, ο οποίος ήδη συνελήφθη από την αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ως κίνητρο της κλοπής θεωρείται η παράνομη επαναπώληση των δισκίων. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι που συμμετείχαν στην υπόθεση της κλοπής. Είναι πιθανόν μόνο ο συγκεκριμένος ύποπτος να έχει αντικαταστήσει τα ηρεμιστικά χάπια με άλλα καθώς το μέγεθος της πράξης θεωρείται όχι μεγάλης έκτασης. Η έδρα της εταιρείας διανομής βρίσκεται στο Σύδνεϋ. Αν και η TGA υποστηρίζει ότι ο αριθμός των πακέτων που παραβιάστηκαν είναι αρκετά μικρός, δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί σε πόσα πακέτα αντικαταστάθηκε το περιεχόμενο ή πόσο μακριά από το Σύδνεϋ μπορεί να έχουν πωληθεί, ίσως και σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Roche ανακάλυψε ότι η παραβίαση είχε συμβεί μετά την παραλαβή του αποθέματος των ηρεμιστικών από τις αποθήκες της. Η εταιρεία διανομής TGA ανέφερε ότι τα πακέτα, μετά την παραβίαση, μπορεί να περιείχαν δισκία κοδεΐνης ή ροσουβαστατίνης ή παντοπραζόλης ή αντιεμετικά δισκία προχλωροπεραζίνης. «Δεν είμαι βέβαιος πόσοι ασθενείς θα επηρεαστούν, αλλά είναι σημαντικό τα πακέτα να επιστραφούν και οι ασθενείς να ζητήσουν ιατρική συμβουλή», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Products, κ. Svend Peterson.

Η TGA συμβουλεύει ότι οποιοσδήποτε έχει πακέτα 50 δισκίων του συγκεκριμένου ηρεμιστικού πρέπει να επιστρέψει το φάρμακο σε φαρμακείο και ενδεχομένως να πραγματοποιήσει έλεγχο υγείας εάν εντοπιστούν τυχόν παρενέργειες. Το φάρμακο χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία των διαταραχών άγχους, των συμπτωμάτων στέρησης αλκοόλ και των μυϊκών σπασμών. Η Roche παράγει περίπου 30.000 πακέτα των 50 δισκίων του συγκεκριμένου ηρεμιστικού χαπιού κάθε μήνα.