ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα βιοομοειδή

Νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα βιοομοειδή

Σε μία κοινή προσπάθεια του EMA και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύτηκε ένας ενημερωτικός οδηγός για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, που συμπεριλαμβάνει νέες κατευθυντήριες γραμμές που παρέχουν τόσο επιστημονικές πληροφορίες όσο και κανονιστικές διατάξεις για τα βιολογικά φάρμακα και τα βιοομοειδή.

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο οδηγός αναπτύχθηκε σε συνεργασία με επιστημονικούς εμπειρογνώμονες της ΕΕ και βασίστηκε στην ανατροφοδότηση από ομάδες ασθενών και κλινικών γκρουπ από ολόκληρη την Ένωση. Συζητήθηκε, στις αρχές Μαΐου, στο 3ο Stakeholder Conference on Biosimilar Medicines, στις Βρυξέλλες, σε ένα φόρουμ συζήτησης όλων των εμπλεκόμενων μερών, όπου περισσότεροι από 150 ενδιαφερόμενοι μοιράστηκαν τις κλινικές εμπειρίες τους και τις βέλτιστες πρακτικές πάνω στα βιολογικά φάρμακα -συμπεριλαμβανομένων των βιοομοειδών- αλλά και για το θέμα των κανονισμών, τη βιομηχανία, την υγειονομική περίθαλψη και πολλά άλλα.

 Το 2006, έγινε η έγκριση του πρώτου βιοϊσοδύναμου στην ΕΕ και έκτοτε η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση έχει εγκρίνει 28 βιοομοειδή, βασισμένη κυρίως στο ότι είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα βιολογικά πρωτότυπα τους φάρμακα.

 «Σήμερα, τα βιοομοειδή αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αποτελεσματικών βιολογικών θεραπειών που διατίθενται στην ΕΕ», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EMA, καθηγητής Guido Rasi. «Δεδομένου του ρόλου των επαγγελματιών υγείας στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης των ασθενών, είναι ζωτικής σημασίας να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες για αυτά τα φάρμακα: τι είναι και πώς αναπτύσσονται, εγκρίνονται και παρακολουθούνται».

 Ο κ. Juan Garcia Burgos, επικεφαλής του τμήματος Public Engagement του EMA, πρόσθεσε: «Αυτός ο οδηγός με το περιεκτικό υλικό αναφοράς είναι μια κοινή προσπάθεια υποστήριξης της ενημέρωσης και της συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στην ΕΕ και διευκολύνει το διάλογο με τους ασθενείς».