ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ιατρικός εμφύλιος για τις εφημερίες

Ιατρικός εμφύλιος για τις εφημερίες

Με ειρωνεία αντιμετώπισαν από το ygeianet του κ. Δημήτρη Βαρνάβα το δελτίο τύπου που απέστειλε η νυν πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου για τα νέα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην εφημέρευση των νοσοκομειακών γιατρών.

 

Όπως αναφέρουν στην πρώτη σελίδα του Ygeianet, «"Έχουμε την υπόνοια πως κάποιος φαρσέρ παραβίασε τον λογαριασμό της προέδρου της ΟΕΝΓΕ κυρίας Ρέτζιου και έστειλε πλαστό Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ. Η κ. Ρέτζιου φέρεται να ισχυρίζεται στο Δελτίου Τύπου που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης πως "απορρυθμίζει τη ζωή των γιατρών του ΕΣΥ το προτεινόμενο νέο ωράριο εργασίας".

Μάλιστα στο πλαστό Δελτίο Τύπου η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Ρέτζιου φέρεται να καταγγέλλει "την ενσωμάτωση αντιδραστικών ευρωενωσιακών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο", όταν όλοι γνωρίζουμε την ύπαρξη επίσημου εξωδίκου που απέστειλε πριν 6 μήνες από κοινού με τον κ. Παπανικολάου και στο οποίο ενυπογράφως η πρόεδρος εγκαλεί το υπουργείο Υγείας για καθυστέρηση άμεσης ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Το Ygeianet καταδικάζει το hacking και ευχαρίστως θα αναρτήσει οποιαδήποτε δήλωση της κ. Ρέτζιου με την οποία θα αποκαθίσταται η αλήθεια».

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ έγραφε μεταξύ άλλων στο εν λόγω δελτίο τύπου:

«Στις 19 Μάη ο υπουργός Υγείας έστειλε στην ΟΕΝΓΕ πρόταση για σχέδιο νόμου σχετικά με την «οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών», με την οποία ενεργοποιεί τα προεδρικά διατάγματα που ενσωματώνουν τις ευρωενωσιακές Οδηγίες και διευθετούν το χρόνο εργασίας των γιατρών. Ο πυρήνας του κυβερνητικού σχεδίου και της οδηγίας της ΕΕ είναι αντεργατικός διότι προωθεί την ανατροπή του σταθερού, ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας όλων των γιατρών που εργάζονται στις δημόσιες Μονάδες Υγείας, στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ και ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους. Πρόκειται για τη γνωστή από χρόνια επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων και όλων των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ για διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Με την ανατροπή του σταθερού χρόνου εργασίας οι εργοδότες - είτε είναι οι επιχειρηματίες είτε το ίδιο το αστικό κράτος - εξασφαλίζουν ακόμα φτηνότερο εργατικό «κόστος», αφού κατανέμουν το χρόνο εργασίας, όταν, όπου και για όσο εκτιμούν ότι τους συμφέρει, σμπαραλιάζοντας τους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες μπορούν με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων ή και λιγότερους να διασφαλίζουν ότι θα βγαίνει περισσότερη δουλειά, συνεπώς και περισσότερα κέρδη, ακόμα και αν δώσουν ως «κίνητρο» κάποιο επιπλέον ποσό ως αμοιβή ή ακόμα και αν μειώσουν το συνολικό, αλλά «διευθετημένο» χρόνο εργασίας.

Αυτήν την αντεργατική πολιτική ανέλαβε να προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που επιχείρησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το «έργο». Και σε αυτόν τον τομέα η σημερινή κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, προκειμένου να εξαπατήσει τους γιατρούς αλλά και τους άλλους εργαζόμενους - διότι έρχεται και αυτών η σειρά - περιτυλίγοντας το αντεργατικό αυτό μέτρο με φιοριτούρες για δήθεν διασφάλιση του «σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών», της «ασφαλούς και ποιοτικής φροντίδας των ασθενών».

Σύμφωνα με τις ευρωενωσιακές οδηγίες ο υπολογισμός του εργάσιμου χρόνου δεν γίνεται με βάση το σταθερό, ημερήσιο 7ωρο, αλλά με βάση το μέσο όρο των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε διάστημα 4 μηνών, ο οποίος δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες τη βδομάδα μαζί με τις υπερωρίες. Οι 48 ώρες δεν είναι ο ανώτερος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, αλλά ο μέσος όρος. Δηλαδή ο εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει για κάποιες βδομάδες μέχρι και 78 ώρες, αρκεί να υπάρχει μειωμένο ωράριο τις επόμενες βδομάδες, ώστε να μην υπερβαίνει τον ανώτερο επιτρεπτό μέσο αριθμό ωρών...

Τον Δεκέμβρη του 2007 υπογράφηκε κλαδική συμφωνία μεταξύ της ΟΕΝΓΕ και του υπουργείου Υγείας, που προέβλεπε το απαράδεκτο καθεστώς των εφημεριών και των εξοντωτικών ωραρίων των νοσοκομειακών γιατρών. Η υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας είχε παρουσιαστεί από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων στη διοίκηση της ΟΕΝΓΕ σαν νίκη του κινήματος επειδή ανέστειλε προσωρινά την εφαρμογή των ΠΔ που διευθετούσαν το χρόνο εργασίας, σε αντίθεση με τους εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΗΠΑΚ που αποκάλυψαν και σταθερά αντιπάλεψαν τη συμφωνία αυτή, που άφηνε εκτεθειμένους τους γιατρούς στην προοπτική εφαρμογής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Με δεδομένη τη διαχρονική πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, την απουσία πρακτικά δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το βάθεμα της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων Μονάδων Υγείας, χειροτέρευσαν δραματικά οι συνθήκες δουλειάς και περίθαλψης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για γιατρούς και ασθενείς (εντατικοποίηση, εξαντλητικά ωράρια, εξουθένωση των γιατρών, δραστικός περιορισμός του ελεύθερου χρόνου, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς, αύξηση της πιθανότητας ιατρικού λάθους, απλήρωτες εφημερίες). Ειδικά στα επαρχιακά νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία η κατάσταση είναι δραματική, με γιατρούς να εφημερεύουν μέχρι και 15 μέρες το μήνα...».

 

Μ.Τ.