ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Κάτω από το 1,945 δισ. ευρώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη...

Κάτω από το 1,945 δισ. ευρώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη...

Νέα μείωση της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2017, κάτω από το γνωστό και σταθερό για τα τελευταία χρόνια ετήσιο πλαφόν του 1,945 δισ. ευρώ, αναμένει το κουαρτέτο από την ελληνική πλευρά, ως ένα από τα είκοσι προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dailypharmanews.gr, η μείωση αναμένεται να είναι «η μικρότερη δυνατή» και το πλαφόν του 2017 για την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δεν φαίνεται ότι θα πέσει κάτω του 1,90 δισ. ευρώ, πάντα με βάση το προτεινόμενο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, ενώ άλλα 40 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι θα είναι η μείωση του πλαφόν για το 2017 στη δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Με την προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι συνεδρίαση του EuroWorkingGroup να αναβάλλεται για αύριο, Πέμπτη 8 Ιουνίου, η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιεύει το πρώτο για το 2017 εξαμηνιαίο δελτίο τιμών φαρμάκων, με τη μείωση των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων την οποία θα προκαλεί να συμπαρασύρει προς τα κάτω το πλαφόν της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης, νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η μείωση των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων, μέσω νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, συνδέεται ρητώς και κατηγορηματικώς για πρώτη φορά στα χρονικά με αντίστοιχη  μείωση του πλαφόν της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης.