ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Θα ψάχνουμε τους γιατρούς με το...κιάλι

Θα ψάχνουμε τους γιατρούς με το...κιάλι

 

Τις κενές θέσεις των αγροτικών γιατρών που δεν καλύφθηκαν με την προηγούμενη προκήρυξη , του περασμένου Μαρτίου, προσπαθούν τώρα να ρυθμίσουν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια ύστατη προσπάθεια να μην ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος χωρίς γιατρούς σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας και ειδικά σε μικρά νησιά. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων αφορά περίπου 400 θέσεις σε ολόκληρη τη χώρα αλλά κυρίως νησιωτικές ή άγονες περιοχές, καθώς και χαρακτηρισμένα ως άγονα Περιφερειακά Ιατρεία. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων είναι η 6η Ιουνίου και καταληκτική ημερομηνία η 19η Ιουνίου.

Βέβαια τα λίγα ευρώ παραπάνω δεν είναι κίνητρα για έναν επιστήμονα που έφτασε 35 ή 40 ετών σπουδάζοντας και έχει οικογένεια, προσωπική ζωή, υποχρεώσεις, πιθανώς ιδιόκτητο σπίτι και γενικά… ζωή στον τόπο κατοικίας του. Γιατί να είναι πιο «εύκολο» και αναμενόμενο για έναν γιατρό να φύγει από την πόλη που μένει και να πάει σε ένα απομακρυσμένο νησί, όταν οι υπόλοιποι το θεωρούμε συνήθως αδιανόητο ή τουλάχιστον μη επιθυμητό;

Όπως σχολίασε χθες το βράδυ στο facebook ο νέος καρδιολόγος Γιάννης Καλλιατσός προφανώς αντιδρώντας σε κάποια σχόλια που ακούστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή, «απορούν οι φωστήρες ..Απορούν που δεν αφήνει ο γιατρός το σπίτι του, τη σχέση του, τους φίλους του και τη ζωή του για να πάει να ξεκινήσει μια ζωή σε ένα μέρος πάλι από την αρχή και χωρίς καμιά εργασιακή προοπτική.
Ξεφτιλίσατε μισθούς,εφημερίες, λοιδωρήσατε τόσα χρόνια όλους μας και τώρα βρεθήκατε στο σημείο να ανοίγετε θέσεις και να μην υπάρχουν ενδιαφερόμενοι..
Όπως και στις ιδιωτικές κλινικές που πλέον από την υπερπληθώρα και την εκμετάλλευση θα αναγκαστούν να παρακαλέσουν..
Όχι απορημένα μου πλάσματα- δημοσιογράφοι. Είναι τα χρόνια μας που σεβαστήκαμε και γυρίσαμε την πλάτη στον κάθε κατσαπλιά που κοίταζε να εκμεταλλευθεί τόσους αγώνες και προσπάθειες..
Μπορείτε βέβαια ακόμα και τώρα να συνεχίσετε να ξεφτιλίζετε την αξία του γιατρού..
Αγοράστε όμως κι ένα κυάλι για να βλέπετε τους γιατρούς σας από μακριά..
Γιατί σε λίγο καιρό δεν θα μείνει άνθρωπος».

Τα τυπικά της νέας προκήρυξης

Τα τυπικά της νέας προκήρυξης
Γιατροί που είχαν συμμετάσχει σε προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου Υγείας από το 2011, καταθέτουν αίτηση χωρίς τα απαιτούενα δικαιολογητικά, εκτός κι αν τα δικαιολογητικά ήταν ελλιπή. Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση είναι η σαφής αναφορά στην προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε λάβει μέρος ο υποψήφιος (στην οποία και είχε καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά), καθώς και σε ποια κατηγορία γιατρών είχει συμμετάσχει.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και οι γιατροί επί θητεία αλλά οι υπόχρεοι γιατροί υπηρεσ'ιας υπαίθρου προηγούνται των επί θητεία. Γιατροί που υπηρετούν με παράταση θητείας έχουν επίσης δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν την πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Η σειρά επιλογής των κωδικών – θέσεων εκφράζει και τη σειρά προτίμησης, ενώ δεν είναι υποχρεωτική η επιλογή όλων των θέσεων και του νομού.

 

Μ.Τ.