ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Το οικονομικό management ενός νοσοκομείου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και η αποδοτικότητα στην ατζέντα του 2ου Συνεδρίου «Νοσοκομείο

Το οικονομικό management ενός νοσοκομείου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και η αποδοτικότητα στην ατζέντα του 2ου Συνεδρίου «Νοσοκομείο

Με στόχο να αναδειχτούν προτάσεις και λύσεις αλλά και να συζητηθούν οι προκλήσεις στη διαχείριση των νοσοκομείων και η διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων με τρόπο που να εξασφαλίζεται η επάρκεια τους και η ποιότητα και η ασφάλεια για τους ασθενείς, πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουνίου, το 2ο Συνέδριο «Νοσοκομείο & Νοσοκομειακό Φάρμακο».

 

Η διακύμανση των ληξιπρόθεσμων χρεών

«Τα έξοδα των νοσοκομείων αφορούν κυρίως φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία, υπηρεσίες outsourcing και άλλες δαπάνες», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου η Όλγα Ιορδανίδου, Διοικήτρια 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. Τα όρια δαπανών από το 2015 έως το 2018 αυξήθηκαν. Τα έσοδα ενός νοσοκομείου αφορούν κυρίως μεταβιβάσεις από τον ΕΟΠΥΥ και πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το 2016 προστέθηκε στα έσοδα  και το νοσοκομειακό claw back, ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ιορδανίδου. «Για το 2016, τα έσοδα των νοσοκομείων έφτασαν στα 2,136 δις. ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων μειώθηκαν σημαντικά. Χαρακτηριστικά, το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών έφτασε τα 1,3 δις ευρώ το 2011 ενώ το Δεκέμβριο του 2016 έφτασε μόλις στα 450 εκ. ευρώ», επεσήμανε η κυρία Ιορδανίδου.

 

Χαμηλά κόστη και αποδοτικότητα

 «Η μισθοδοσία ενός νοσοκομείου αγγίζει το 47% της συνολικής δαπάνης ενός νοσοκομείου», υπογράμμισε ο Χρήστος Βαράκης, Διοικητής ΓΝΑ «Η Ελπίς».  «Η αποδοτικότητα ενός νοσοκομείου δεν λαμβάνει υπόψη της τις δαπάνες μισθοδοσίας, αλλά μετράται με δείκτες αποδοτικότητας μέσω συνολικής δαπάνης, φαρμακευτικής δαπάνης και δαπάνης υγειονομικού υλικού, ανά νοσηλευθέντα. Επίσης η αποδοτικότητα μετράται με κριτήριο τις ημέρες νοσηλείας ανά νοσηλευθέντα. Ο συνδυασμός χαμηλού κόστους και λιγότερων ημερών νοσηλείας μας δίνει τα πλέον αποδοτικά νοσοκομεία. «Υπάρχει πλέον σκέψη να αναλυθούν οι δαπάνες ανά κλινική και με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα» πρόσθεσε ο κ. Βαράκης.

 

Το οικονομικό management ενός νοσοκομείου

 «Η αναδιάρθρωση του οικονομικού management ενός νοσοκομείου είναι προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων προς όφελος των ασθενών», δήλωσε η Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διοικήτρια, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. «Ο προγραμματισμός, η παρακολούθηση και η ανάλυση των οικονομικών ροών και μεγεθών, είναι τα πρώτα βήματα για το οικονομικό management ενός νοσοκομείου. Αμέσως μετά, ακολουθεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού του δημόσιου νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αξιολογείται η αποδοτικότητά του, έτσι ώστε να αποφασιστεί και η αντίστοιχη χρηματοδότησή του.

Πρέπει να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι δείκτες και να πάμε στη λογική “pay for performance”. Τέλος, πρέπει να γίνει ανακατανομή των πόρων και να ενισχυθούν τα τμήματα και οι κλινικές που έχουν πραγματική ανάγκη από πόρους και προσωπικό, κατέληξε η κα Μπαλασοπούλου.